Ομιλία του Γιώργου Λαζαρίδη με θέμα την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού»

lazaridis

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου με θέμα την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού» εκφώνησε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Λαζαρίδης.
Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής αρχίζει το 1914 που αρχίζουν οι μεγάλες διώξεις των Ελλήνων της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης. Το 1915 γίνεται η γενοκτονία των Αρμενίων με ενάμιση εκατομμύριο νεκρούς, ενώ το 1916 αρχίζει η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο με 350.000 νεκρούς ως το 1923.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αρχικά σημείωσε κάποια ιστορικά στοιχεία για τους διωγμούς των Ελλήνων της Ανατολής, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε ιστορικά ντοκουμέντα για την πολιτική των Τούρκων, που μέσω μιας γενικευμένης καταδίωξης του ελληνικού στοιχείου, ήθελε να εξοντώσει τους Έλληνες ως εχθρούς του Κράτους και κατέληξε στην Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.
Τέλος, επικέντρωσε το λόγο του στην ημέρα εθνικής μνήμης για ολόκληρο των Ελληνισμό, τονίζοντας ότι «Η Μικρασιατική καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λοζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα. Το σχεδόν χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος έπρεπε τάχιστα να στεγάσει και να περιθάλψει αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό».

Επισυνάπτεται το βίντεο της ομιλίας: