Γ. Σαρίδης: Που πάνε τα χρήματα της εισοφοράς του ν. 128/1975;

saridis

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης μίλησε για την εισφορά του νόμου 128/1975 και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

Ο βουλευτής ανέφερε πως μετά από συνεργασία με τον πρόεδρο του Σύλλογου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, κ. Χαράλαμπο Περβανά, προέβη σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με την εισφορά του ν. 128/1975.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαρίδης είπε πως με διάταξη του νόμου 128 του 1975 επιβλήθηκε μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός της εισφοράς αυτής, η οποία βαρύνει το δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα πριμοδοτούσε τον δανεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Παρόλο που πλέον, συνέχισε ο κ. Σαρίδης, από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται μια τέτοιας μορφής κρατική ενίσχυση προς επιχειρήσεις, η εισφορά εξακολουθεί να επιβάλλεται, με τα έσοδα από αυτή να τηρούνται σε ειδικό λογαρισμό εκτάκτων εσόδων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να διοχετευθούν όπου αποφασίσει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Με βάση όλα αυτά, ο κ Σαρίδης ρωτάει τον υπ. Οικονομικών: Σε ποιο ύψος ανήλθαν τα έσοδα από την εισφορά του νόμου 128/1975 κατά τα έτη 2015 και 2016 και που διοχετεύθηκαν ή σχεδιάζεται να διοχετευθούν αυτά από την Κυβέρνηση;

Τέλος, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στη ΔΕΘ, την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, αλλά και στο θέμα της επιστροφής των διπλών ασφαλιστικών εισφορών  των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).