Νέα παγίδα τραπεζιτών κατά αγροτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη γη των αγροτών προσπαθούν να αρπάξουν οι τραπεζίτες μέσα από μια νέα παγίδα-κομπίνα που έχουν στήσει εις βάρος των ανθρώπων που μοχθούν καλλιεργώντας τη γη. Οι τραπεζίτες άρπαξαν την ευκαιρία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μέσω αυτού προσπαθούν να βάλουν στο χέρι την αγροτική γη, για προσωπικό τους όφελος φυσικά. Για να την ξεπουλήσουν σε ξένα funds. Και τότε, ξένοι επιχειρηματίες θα είναι αυτοί που αποφασίζουν τι θα καλλιεργείται στην Ελλάδα. Και πάντα για το δικό τους προσωπικό και επιχειρηματικό συμφέρον.
Όπως έχει γραφτεί, έναν παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της παλιάς ΑΤΕ, καθώς και των οφειλών παραγωγών και κτηνοτρόφων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, πρόκειται να ενεργοποιήσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει την ειδική εκκαθάριση των 16 «κακών» ελληνικών τραπεζών. Ο νέος μηχανισμός ουσιαστικά στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους των αγροτών. Δηλαδή να συνεχίσουν να είναι μονίμως χρεωμένοι. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένης κατά ποσοστό 10%. Για παράδειγμα, εάν αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται σε 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους. Επίσης, γίνεται επανυπολογισμός και επαναπροσδιορισμός της οφειλής (για όσους υπάγονται βεβαίως) σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν. 3259/2004 «περί πανωτοκίων», δεδομένου ότι θα δίδεται πλέον η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι τα δέκα έτη, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία ωστόσο δεν πρέπει υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ.
Προς το παρόν, οι περίπου 80.000 αγρότες που χρωστούν στην υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα έχουν μπροστά τους τρεις επιλογές: α) την ένταξη στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, β) την ένταξη στον νέο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών με την προϋπόθεση ότι θα κριθούν συνεργάσιμοι από τον εκκαθαριστή, γ) να ζητήσουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ν. 4469/2017, στον βαθμό που έχουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή αν είναι έμποροι ή διαθέτουν επιχειρηματική ιδιότητα κατά την έννοια του φορολογικού δικαίου.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες εξώδικα έχουν σταλεί από τον εκκαθαριστή, που λειτουργεί με τη λογική εισπρακτικής εταιρείας σύμφωνα με τους αγρότες, με τα οποία ζητούνται όχι μόνο τα χρήματα των δανείων και οι τόκοι, αλλά και πανωτόκια, έξοδα τραπέζης κ.λπ., με αποτέλεσμα το αρχικό κεφάλαιο να έχει διπλασιαστεί έως και τριπλασιαστεί σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος αναγκαστικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
Αλλά όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια παγίδα. Οι αγρότες δεν χρωστούν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Τα δάνειά τους τα πήραν από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Με αυτούς έχουν υπογράψει δανειακή σύμβαση. Αν ανταποκριθούν στις κλήσεις του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, τότε υπογράφουν νέα σύμβαση και αναγνωρίζουν ότι χρωστάνε στην ΑΤΕ. Κάτι όμως που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Επίσης, αν υπογράψουν νέα πράξη στην ήδη υπάρχουσα δανειακή σύμβαση που έχουν με τον συνεταιρισμό τους, τότε αυτή η νέα πράξη, δεν αποτελεί νέα δανειακή σύμβαση. Πρόκειται για ένα κόλπο των τραπεζιτών που σκοπό έχει ή να κρατήσει σε ομηρία και σε μόνιμο χρέος τους αγρότες, ή να τους αρπάξει τη γη τους για να την ξεπουλήσει στα ξένα funds. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει. Κι ούτε σκέφτονται ότι, αν συνεχίσουν έτσι, τότε μόνο ξένες εταιρείες θα είναι αυτές που θα αποφασίζουν τι θα καλλιεργείται στη χώρα μας, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Μπορεί δηλαδή μια εταιρεία να θέλει να πουλήσει ραπανάκια στην Ουγγαρία. Ε τότε θα καλλιεργεί ραπανάκια στη γη που θα έχει αρπάξει από τους Έλληνες αγρότες. Είτε το θέλει οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε όχι. Γιατί απλά, δεν θα της πέφτει λόγος.