Ο Γιάννης Σαρίδης στο Ράδιο Έναντι

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων μίλησε στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

Ο κ. Σαρίδης αναφέρθηκε στην εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει πλέον η κυβέρνηση με χαμηλούς τόνους, χωρίς λεκτικές υπερβολές του παρελθόντος, ενισχύοντας την αριστερή της ιδεολογία στην παιδεία και την υγεία, προσπαθώντας να καλύψει την βάση της χωρίς να έχει επιπλέον εκλογικές απώλειες.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στον ΟΑΣΘ, λέγοντας πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει η κυβέρνηση να μας ενημερώσει για το τελικό και οριστικό της σχέδιο για τον οργανισμό.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σαρίδης είπε ότι ήταν ένας έκτακτος φόρος που εμπνεύστηκε το ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν οι επόμενες κυβερνήσεις. Το θέμα είναι, συνέχισε ο κ. Σαρίδης, ότι πρέπει να γίνει ανάπτυξη για να μειωθούν οι φόροι, να γίνουν επενδύσεις, να καταπολεμηθεί η ανεργία, να ενισχυθεί η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων και να βρεθούν ισοδύναμα.

Όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε από κοινού με άλλους βουλευτές για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων των μονών του Αγίου Όρους που βρίσκονται εκτός Αγίου Όρους, ο κ. Σαρίδης είπε ότι δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα και πρέπει να αγωνιζόμαστε για ένα σημείο αναφοράς των Ελλήνων όπως είναι το Άγιο Όρος. Επίσης, συμπλήρωσε ο βουλευτής, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων και το ενδεχόμενο AQR (έλεγχος δανείων και ισολογισμών των τραπεζών), είπε ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της σύγκρουσης διεθνών πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά εισπράτουμε τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης, λόγω της ψήφου των 250 βουλευτών που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Σε λίγο, συνέχισε ο βουλευτής, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση και μία παράμετρος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ανάλογα με αυτήν την συζήτηση το ΔΝΤ θα καθορίσει την τελική του στάση, καθώς πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φορτωμένες με κόκκινα δάνεια που απειλούν τη βιωσιμότητά τους και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η Ευρώπη, υποστηρίζει ο κ. Σαρίδης, δεν επιθυμεί να γίνουν τα AQR, καθώς τότε θα πρέπει να γίνουν και σε άλλες χώρες. Τότε δεν αποκλείεται να μας ζητήσουν τη μείωση του αφορολογήτου και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας νωρίτερα από τις 31/12/2018, αλλά και την πώληση των κόκκινων δανείων σε φένα funds με ταχύτερους ρυθμούς.

Επιπλέον, ο κ. Σαρίδης είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπο Περβανά, ενημερώθηκε για την εισφορά 128/75 που πληρώνουν οι δανειολήπτες και είναι άδικη και παράνομη. Ο Γ. Σαρίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και να δράσει ανάλογα.

Τέλος, ο κ. Σαρίδης ξεκαθάρισε πως η Ε.Κ. δεν πρόκειται να δεχτεί καμία νέα επιβάρυνση για τους πολίτες και θα συνεχίσει να μάχεται για ένα κοινό μέτωπο, μια οικουμενική κυβέρνηση που θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.