ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

giorgos_lazaridis

Με το σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου η πολιτεία, επιτέλους, προχωρά σε ρύθμιση θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας των ΜΜΕ και της ιδιαίτερης αποστολής τους και ρυθμίζονται θέματα της τηλεοπτικής διαφημιστικής αγοράς, με τις εν λόγω ρυθμίσεις να έχουν άμεσο δημοσιονομικό χαρακτήρα, καθ’ ότι αποσκοπούν, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι υποχρέωση μας η δημιουργία ενός υγιούς και ρυθμισμένου τηλεοπτικού πεδίου που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στους εμπλεκομένους στα μέσα επικοινωνίας και ένα τοπίο καθαρό για τις δραστηριότητές τους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαιρετίζουμε τη νομοθετική αυτή προσπάθεια, καθώς πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει ακριβώς αυτό: το νεφελώδες τοπίο δεκαετιών που δημιουργήθηκε τεχνηέντως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εξυπηρετούνταν από το άναρχο καθεστώς, εξυπηρετώντας, φυσικά, συγκεκριμένα συμφέροντα.

Μέσω των ρυθμίσεών του προσδοκούμε σε άμεσα αποτελέσματα τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αλλά κυρίως για πρώτη φορά για τα δημόσια οικονομικά.

Λίγο νωρίτερα ο Γιώργος Λαζαρίδης άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατούσε για 27 χρόνια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

 

Ακολουθούν βασικά σημεία της τοποθέτησης: «..Τους άκουσα με πολύ ενδιαφέρον όλους, αλλά θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο στον προλαλήσαντα συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές τις ιδέες τις ενδιαφέρουσες για είκοσι επτά χρόνια γιατί δεν τις αξιοποιήσατε, γιατί δεν τις εφαρμόσατε; ήρθε αυτή η Κυβέρνηση και μέσα σε δυόμισι χρόνια κάνει αυτό που δεν κάνατε εσείς για είκοσι επτά χρόνια.

Πλήρωσε κανείς για τη χρήση των συχνοτήτων όλα αυτά τα χρόνια; Κανείς. Οι συχνότητες είναι ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου. Κανείς δεν πλήρωσε.

Για να δείτε τα χρήματα που έχουν χαθεί όλο αυτό το διάστημα, θα αναφέρω ένα παράδειγμα, κάτι το οποίο συνέβη πρόσφατα. Ένα ιδιωτικό κανάλι κατέθεσε αγωγή για διεκδίκηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντα κέρδη για μια εκπομπή μόνο, αυτή τη γνωστή εκπομπή που λεγόταν «Επιβίωση». Διεκδικεί 30 εκατομμύρια ευρώ για μία εκπομπή μόνο! Καταλαβαίνετε τι έχει χάσει όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο.

Κάτι ακόμα, Η Αντιπολίτευση μιλούσε για απεριόριστο αριθμό καναλιών. Μάλιστα, έλεγε ότι επειδή είναι ψηφιακό το σύστημα, δεν υπάρχει περιορισμός και ότι είναι απεριόριστα τα κανάλια. Η Αντιπολίτευση έχει εκτεθεί με το «επτά».

Αυτά σήμερα, αλλά μην ξεχνάμε ότι πριμοδοτούσε τους ιδιώτες καναλάρχες, γιατί –ξέρετε- υπήρχε αυτό που λέμε «επικοινωνία μεταξύ τους», τα συγκοινωνούντα δοχεία, ο ένας στήριζε τον άλλον. Αυτό το είδαμε και από τις εξεταστικές που έγιναν και διαπιστώσαμε τα θαλασσοδάνεια. Ήταν απίστευτο το ύψος. Και μόλις κόπηκαν τα θαλασσοδάνεια, είδαμε να κλείνουν επιχειρήσεις, όμιλοι που τους θεωρούσαμε γίγαντες κάποτε. Και όμως αυτοί οι «γίγαντες» ήταν χάρτινοι γίγαντες. Στηρίζονταν στα θαλασσοδάνεια και με αυτόν τον τρόπο ο ένας στήριζε τον άλλον.

Μην ξεχνάμε ότι το ένα κόμμα χρωστάει 240 εκατομμύρια ευρώ και το άλλο 200 εκατομμύρια ευρώ. Μην τα ξεχνάμε και αυτά.

Η άλλη πριμοδότηση ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ. Δεν υπάρχει πολίτης υγιώς σκεπτόμενος, πολίτης δημοκρατικός που να μην ένιωσε ντροπή γι’ αυτό το μαύρο. Και ακούμε και από την Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού πόσο ανάγκη έχουν οι απόδημοι Έλληνες την ΕΡΤ η οποία είναι ο σημαντικότερος δίαυλος επικοινωνίας με την πατρίδα, πόσο αμήχανα και απογοητευμένοι ένιωσαν από αυτό το μαύρο.

Ήταν ενδιαφέροντα τα επιχειρήματα συναδέλφων της αντιπολίτευσης, αλλά μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο βάζει σε τάξη το τηλεοπτικό τοπίο, κάτι το οποίο δεν κάνατε για είκοσι επτά χρόνια».

Ακολουθεί  σχετικό video: