Χωρίς τέλος ο φορολογικός Γολγοθάς

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν έχει τέλος ο φορολογικός Γολγοθάς που ανεβαίνουν εδώ και  8 χρόνια οι Έλληνες φορολογούμενοι. Και σαν να μην φτάνει αυτό, όσο περνάει ο καιρός, τα φορολογικά βάρη γίνεται όλο και βαρύτερα, καθώς στους ήδη υπάρχοντες φόρους, προστίθενται και νέοι.

Έτσι λοιπόν, αντιμέτωποι με τον γνωστό φορολογικό «Γολγοθά» θα βρεθούν από τις επόμενες μέρες και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2018 εκατομμύρια πολίτες, αφού κάθε μήνα θα υπάρχει και μία φορολογική υποχρέωση. Στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Αυτό αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους για τους οποίους προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι άλλες δύο δόσεις θα καταβληθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου. Και αν ο Αύγουστος δεν έχει φορολογική υποχρέωση, περίπου 7,5 εκατομμύρια φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα θα δουν στο taxisnet τον ΕΝΦΙΑ του 2017. Ο φόρος ακινήτων θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2018. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες σκέψεις -όπως αναφέρει το Βήμα- να δοθεί η δυνατότητα ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί και τον Φεβρουάριο, δηλαδή σε έξι δόσεις. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2017, καθώς τα έσοδα από τη συγκεκριμένη φορολογία υπολογίζονται στον φετινό προϋπολογισμό και όχι σε αυτόν του επόμενου έτους. Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένονται και τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ΙΧ. Συνολικά: από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ (φόρος εισοδήματος), 3,2 δισ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ (προσδοκώμενες εισπράξεις περίπου 2,65 δισ. ευρώ) και 1,1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας. Σύνολο περίπου 8 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές που έχουν οι δανειολήπτες, που είναι οι περισσότεροι Έλληνες, και οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που, μαζί με την φορολογία, πρέπει να πληρώνουν και τις τράπεζες για να σώσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους από τις τράπεζες και τα distress funds.