Γ. Αρβανιτίδης: Απλοί διαχειριστές…

arvanitidis

Βασικά σημεία εισήγησης Γ. Αρβανιτίδη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου: Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Πριν από 15 μέρες ο Πρωθυπουργός φορούσε γραβάτα για το χρέος και μας έλεγε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό μιλούν για μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη συμφωνία.
15 μέρες μετά, το σήμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση είναι σήμα αδιεξόδου, αγωνίας, είναι κλίμα καλοκαιριού του 2015.
Εάν μέσα σε δύο εβδομάδες υπάρχει τέτοια απόκλιση στα γεγονότα, τότε δύο τινά συμβαίνουν: ή ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών εξαπάτησαν συνειδητά τη Βουλή για να περάσουν τα μέτρα, ή στην Κυβέρνηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ποιο είναι το αφήγημα της Κυβέρνησής από εδώ και στο εξής;
Είναι το μνημόνιο; Θέλετε να μείνετε στην ιστορία του τόπου ως οι καλύτεροι διαχειριστές του μνημονίου, απλά για να δανείζεστε με χαμηλά επιτόκια;
Είναι το χρέος; Θα πείτε, δηλαδή, στους πολίτες ότι παλεύετε να πετύχετε αυτά που η χώρα είχε ήδη πετύχει το 2012 με τις αποφάσεις του Eurogroup που πετάξατε στα σκουπίδια;
Είναι η ανάπτυξη, την οποία παλεύετε εδώ και δύο χρόνια και δεν έχετε καταφέρει τίποτα;
Ή μήπως είναι ένα κοινωνικό κράτος που παίρνει τα λεφτά από τους φτωχούς για να τα δώσει στους ακόμα φτωχότερους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ
Από εδώ και στο εξής θα παλεύετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι είστε οι καλύτεροι διαχειριστές του μνημονίου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Απλοί διαχειριστές.
Από το κύμα που σας έφερε στην εξουσία, σας έμεινε πλέον μόνο το γκουβέρνο. Και αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσετε πως η δύναμη της εξουσίας δεν φτάνει για να αναστήσει τη χαμένη δύναμη της ελπίδας.
Έχετε, όμως, κι άλλο ένα πρόβλημα. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Και όσο επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη, η χώρα θα είναι καταδικασμένη να ζει τη «μέρα της μαρμότας». Αν δεν πάρετε γρήγορα αποφάσεις για να αναστρέψετε την κατάσταση, η χώρα κινδυνεύει να γλιστρήσει με απόλυτη αδράνεια στο κενό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2376/2015
Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι γρήγορη πληροφόρηση σε φορολογικά θέματα μεταξύ των κρατών – μελών και της Επιτροπής ώστε να πετύχουμε δύο βασικούς στόχους: αφενός να σταματήσει ο επιζήμιος φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, αφετέρου κάθε φορολογούμενους να πληρώνει τους φόρους που πραγματικά του αναλογούν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται.
Πρακτικά, το εργαλείο που θα έχουμε στα χέρια μας είναι το Κεντρικό Ευρετήριο, μια Κεντρική Τράπεζα Πληροφοριών, στην οποία όλα τα κράτη – μέλη θα αποστέλλουν δύο ειδών πληροφορίες: Πρώτον, για αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία και αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης σχετικά με θέματα διασυνοριακών αποφάσεων. Δεύτερον, για αντίστοιχες αλλαγές σε θέματα ενδοομιλικής τιμολόγησης.