Νάντια Γιαννακοπούλου: Μια πιο προσωπική συνέντευξη

giannakopoulou

Το αληθινό της χαμόγελο είναι το δυνατό της σημείο.  Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι πηγή θετικής ενέργειας και, παρά την πρόσφατη περιπέτεια που είχε, δεν τα βάφει μαύρα. Συναντήσαμε την αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ στον παιδότοπο Pipis  «Ο κόσμος του παιδιού» στα Βριλήσσια  – καθότι μητέρα τριών παιδιών – και μας αποκάλυψε  ότι σώθηκε από θαύμα στο πρόσφατο τροχαίο που είχε. Η γοητευτική πολιτικός μάλιστα, πιο αποκαλυπτική από ποτέ, δηλώνει ότι ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της από το σχολείο, ενώ συγκλονίζει η εξομολόγησή της για το πρόβλημα υγείας της μητέρας της.

Τι συνέβη τελικά πριν λίγες μέρες; Παρολίγον και θα είχαμε δυστύχημα;
Είμαι ακόμα σοκαρισμένη. Ημασταν στην Καλαμάτα μαζί με τον πατέρα μου. Οδηγούσε εκείνος και ξαφνικά η οδηγός ενός αυτοκινήτου στο αντίθετο ρεύμα έχασε τον έλεγχο και, με απανωτά τετακέ, ήρθε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω μας. Μετά από την πρόσκρουση έπεσε και στο γκρεμό. Σωθήκαμε από θαύμα και εμείς και οι άλλοι άνθρωποι. Ευτυχώς είναι αυτό που λέει ο λαός «Άγιο είχαμε». Δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Μια θλάση έχω στην ωμοπλάτη μου και πόνο στον αυχένα.  Όταν βλέπεις τον χάρο με τα μάτια σου πάντως, ξαναβλέπεις τη ζωή σου διαφορετικά. Καταλαβαίνεις πόσο εύθραυστα είναι τα πράγματα και πως όλα μέσα σ’ ένα λεπτό μπορεί να αλλάξουν.

Εκείνη την ώρα πως ένοιωσες;
Εκείνη την ώρα απλά πάγωσα και έβλεπα ένα αμάξι να έρχεται στροβιλιζόμενο κατά πάνω μας. Δεν πρόλαβα να σκεφτώ και να νοιώσω τίποτα. Το έβλεπα σαν να έβλεπα μια ταινία.

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τον χώρο της κεντροαριστεράς κατακερματισμένο. Τι πιστεύεις ότι φταίει και τι πρέπει να γίνει;
Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς ο χώρος  της κεντροαριστεράς πάντα ήταν κατακερματισμένος. Μπορείς να πεις ότι ίσως είναι και στο DNA του, αν ανατρέξεις ιστορικά. Όμως, όταν ενωνόταν, η Ελλάδα πάντα μεγαλουργούσε. Είναι, λοιπόν, απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να ενώσουμε ξανά τα κομμάτια μας. Είναι πολύ περισσότερα όλα αυτά τα οποία μας ενώνουν παρά αυτά τα οποία μας χωρίζουν. Άρα νομίζω ότι πρέπει ο καθένας να κάνει την υπέρβασή του, να μην αναλωνόμαστε στην εσωστρέφεια  και να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή, γιατί η χώρα χρειάζεται μια δυνατή κεντροαριστερά.

Ισχύει ότι μετακομίζεις πολιτικά από την πατρίδα σου, τη Μεσσηνία, στη Β’ Αθηνών;
Έχω τρία παιδιά και είναι μάλιστα σε μικρή ηλικία. Η μητέρα μου αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, και καθώς εκείνη μου κρατούσε τα παιδιά, όπως οι περισσότερες Ελληνίδες μαμάδες, καταλαβαίνεις ότι πλέον μου είναι εξαιρετικά δύσκολο το πάνω- κάτω, έτσι όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.  Εγώ για να είμαι βουλευτής Μεσσηνίας κατέβαινα 2- 3 φορές την εβδομάδα στην πατρίδα μου, πολλές φορές και αυθημερόν. Αυτό πια δεν μπορώ να το κάνω, λόγω  της οικογενειακής μου κατάστασης. Προτίθεμαι να κατέβω στη Β’ Αθηνών, αλλά η Μεσσηνία είναι η πατρίδα μου, είναι η αγάπη μου και δεν πρόκειται ποτέ να την αφήσω.

Ως κόμμα ζητάτε και εσείς εκλογές. Πιστεύεις πως οι εκλογές την δεδομένη χρονική συγκυρία και με ανοιχτή την αξιολόγηση είναι εφικτός στόχος;
Οι εκλογές είναι κάτι το οποίο αποφασίζει  καλώς ή κακώς η εκάστοτε κυβέρνηση.  Ότι και να λέει η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Άρα εμείς λέμε ναι, θέλουμε εκλογές χτες γιατί  είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Είδαμε ότι αντί να «σκίσει τα μνημόνια» μας έφερε και τρίτο και τέταρτο μνημόνιο με τραγικά μέτρα για όλους και κυρίως για την μεσαία τάξη που την φτωχοποιεί και για τους οικονομικά ασθενέστερους που τους διαλύει  τελείως. Άρα πρέπει να γίνουν εκλογές αλλά, όπως σου είπα, δυστυχώς δεν μπορούμε εμείς να το επιβάλλουμε. Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές.  Για αυτό λέμε στον κόσμο να στηρίξει την Δημοκρατική Συμπαράταξη για να μπορέσουμε να  επιβάλουμε τη συναίνεση και τη συνεννόηση σε αυτόν τον ψεύτικο δικομματισμό.

Είσαι παντρεμένη με τον ηθοποιό Μάξιμο Μουμούρη, πως ξεκίνησε το ειδύλλιό σας;
Ήταν έρωτας από το σχολείο. Εγώ πήγαινα 1η γυμνασίου εκείνος Δευτέρα,  ήμασταν μαζί στο 15μελές, όπου γνωριστήκαμε. Αυτός ήταν πρόεδρος εγώ μέλος και είχαμε τα «συνδικαλιστικά» μας για το σχολείο. Υπήρχε κάτι στον αέρα. Βέβαια ο Μάξιμος τότε πιο πολύ ασχολιόταν με τη μπάλα του και το μπάσκετ. Και εγώ ήμουν καλή μαθήτρια και είχα μπει δυνατά στο σχολικό συνδικαλισμό. Στη συνέχεια περάσαμε στο πανεπιστήμιο, έκανε ο καθένας τον κύκλο του και βρεθήκαμε στα 22, 23 μας. Ήταν καρμικό. Ήταν κάτι που πάντα υπήρχε μέσα μας. Ξανασυναντηθήκαμε, λοιπόν, και από τότε είμαστε αχώριστοι.

Ποιος έκανε το πρώτο βήμα;
Εγώ (γέλια). Του έστειλα ένα μήνυμα όταν ήμουν στο Λονδίνο, όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου, και ανταποκρίθηκε κατευθείαν. Όταν γύρισα για τις διακοπές των Χριστουγέννων βρεθήκαμε και έκτοτε είμαστε μαζί.

Έχετε τρεις κόρες. Πως αντέχει ο Μάξιμος και 4 γυναίκες στο σπίτι;
Είναι η καλύτερή του.  Ναι μεν είναι σ’ ένα γυναικοκρατούμενο σπίτι, αλλά από την άλλη, απολαμβάνει την αγάπη από τέσσερις γυναίκες! Οι κόρες μας είναι κολλημένες πάνω του.  Η Κατερίνα είναι η μεγάλη, πηγαίνει Τρίτη δημοτικού, η μεσαία είναι η Ιωάννα, 6 χρονών, πάει στο νηπιαγωγείο και η Γκρατσιέλα είναι 3 χρονών και πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά μου είναι η χαρά της ζωής μου. Είναι αυτό που μου δίνει δύναμη, που πάντα με ηρεμεί όταν πιέζομαι και έρχομαι στα όριά μου.  Βεβαίως είναι δύσκολο να έχεις 3 παιδιά, να είσαι εργαζόμενη μητέρα και να έχεις και σοβαρές πολιτικές υποχρεώσεις.  Έχω όμως μεγάλη βοήθεια από το σπίτι μου, τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, την αδελφή μου, με την οποία είμαι πάρα πολύ δεμένη. Δεν θα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά αν δεν είχα όλη αυτήν την στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους.

Τελικά ένας πολιτικός μπορεί να ταιριάξει με έναν ηθοποιό;
Πολλές φορές διαφωνούμε, αλλά στο τέλος βρίσκουμε την άκρη. Εγώ ίσως είμαι πιο πολύ ο νους στη ζωή του και αυτός πιο πολύ το συναίσθημα στη δική μου ζωή.  Άρα βρίσκουμε την ισσοροπία μας. Είναι σημαντικό για εμένα να ακούω έναν άνθρωπο να είναι εκτός του χώρου.

Μου είπες ότι κάνεις γιόγκα. Πως ξεκίνησες;
Είναι κάτι που με ηρεμεί. Κάνω γιόγκα, Pilates και τρέχω όποτε μπορώ, γιατί με βοηθάει να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση και να βρίσκω την ηρεμία μέσα μου. Νομίζω ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, για να μπορούμε να φροντίζουμε και αυτούς που αγαπάμε.

Με τον σύζυγό σου έχετε καταφέρει να κρατήσετε την προσωπική σας ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για ποιο λόγο;
Βγαίνουμε έξω στη ζωή με το επάγγελμά μας, ο Μάξιμος με το θέατρο εγώ με την πολιτική.  Νομίζω ότι με αυτό πρέπει να απευθύνεσαι στον κόσμο όχι με βάση τα προσωπικά σου, τα οικογενειακά σου κτλ. Δεν μας αρέσει. Τα εν οίκω μη εν δήμω.

Μαγειρεύεις καθόλου;
Δεν μαγειρεύω συχνά γιατί δεν έχω χρόνο. Μαγειρεύει  η μητέρα μου σε καθημερινό επίπεδο και αυτή μας «φροντίζει» ακόμα. Τα Σαββατοκύριακα, αν έχω χρόνο, μου αρέσει να μαγειρέψω κοτόπουλο κοκκινιστό  με χυλοπίτες στο φούρνο μιας και είμαι και Καλαματιανή (γέλια). Ο Μάξιμος μαγειρεύει πολύ καλά ιταλικά γιατί είναι μισός ιταλός και είναι τρομερός στα ζυμαρικά και επίσης κάνει υπέροχο τιραμισού.

Έχεις περάσει κάποια δυσκολία μέχρι σήμερα;
Η μητέρα μου έχει περάσει απίστευτη ταλαιπωρία με την υγεία της, από τότε που ήμουν μικρό παιδί, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο και αυτό είναι κάτι που με έχει σημαδέψει.

Η μητέρα μου είναι το πρότυπο της αισιοδοξίας, της δύναμης και της αυτοθυσίας. Όσες δυσκολίες και αν έχει περάσει, ήταν και είναι πάντα δίπλα μας, πάντα δυνατή, πάντα χαμογελαστή. Είναι ο ήρωάς μου.