Capital controls εις τον αιώνα των αιώνων

ΦΩΤΟ: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Όχι μόνο δεν πρόκειται να αρθούν τα capital controls, αλλά πρόκειται να δοθούν κι άλλα προνόμια στους τραπεζίτες, κι άλλες δυνατότητες να βγάλουν λεφτά από το κόπο και τον μόχθο όσων έχουν ακόμα μια κάποια δουλειά. Κι ας μας λέει διάφορα παραμύθια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περί δήθεν άρσης των capital controls. Μπορεί η συμφωνία να αλλάζει άρδην τα δεδομένα και να βελτιώνει δραστικά της προοπτικές, ωστόσο όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, «θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετοί μήνες θετικών ειδήσεων και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να παγιωθεί η αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω και να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης». Με λίγα λόγια, αυτό που λένε οι τραπεζίτες είναι ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άρση των capital controls – όσο κι αν χτυπιέται περί του αντιθέτου ο Ε.Τσκαλώτος – αν δεν δουν λεφτά να μπαίνουν στα ταμεία τους, ώστε να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες και να νιώσουν ασφαλείς οι τραπεζίτες. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις περιμένουν βελτίωση, αλλά όχι θεαματικές αλλαγές, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα και θα απαιτηθεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές. Επιπλέον, είναι δύσκολο να υπάρξουν σοβαρές εισροές καταθέσεων, όσο τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας αμφιβολίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μόνο όταν τα «κόκκινα» δάνεια ξεπουληθούν εντελώς, μειωθούν ουσιαστικά και φύγει από τον ορίζοντα το φάσμα μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σημαντική επιστροφή καταθέσεων, υποστηρίζουν οι τραπεζίτες. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και ακριβώς γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος επέμεινε σε μια συντηρητική προσέγγιση, ζητώντας ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων να μην περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μην ξεχνάμε ότι ο οδικός χάρτης, που αποτελούσε προαπαιτούμενο, περιλαμβάνει μία σειρά προϋποθέσεων, που ουσιαστικά παραπέμπουν στο τέλος της κρίσης και στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Στην πράξη, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια εφαρμογής του νέου προγράμματος, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πρώτο χρόνο στόχος είναι η άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και η σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών. Σε επόμενο στάδιο στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών και η αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Αλλά οι τραπεζίτες δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ. Θέλουν ζεστό χρήμα και το θέλουν τώρα. Γι αυτό και πλέον θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας η πληρωμή των μισθών. Και μάλιστα, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν κυρώσεις. Κι αυτό βέβαια για να βγάζουν τη προμήθειά τους οι τραπεζίτες. Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζονται, υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα γίνεται η πληρωμή των αποδοχών των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο: «Καθιέρωση της υποχρεωτικής καταβολής από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά:

Άρθρο 1

Καταβολή αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού

Καθιερώνεται εφεξής η υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών. Η καταβολή των αποδοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Άρθρο 2

Κυρώσεις

Στον εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 1 επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170).

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος ορίζεται η 1.6.2017.

Σε λίγο, ακόμα και το χαρτζιλίκι που θα θέλουν να δώσουν στα εγγόνια τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες, θα τους υποχρεώσουν να το κάνουν μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Για να αρπάζουν προμήθεια οι τραπεζίτες από οποιαδήποτε χρηματική κίνηση, όσο μικρή κι αν είναι αυτή.