Αριστείδης Φωκάς: Πόσοι δουλεύουν στο ΤΑΙΠΕΔ και πόσο στοιχίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο;

fokas-nea-foto

Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία, το έργο, τη στελέχωση και την αποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) ζητά με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Φωκάς θέτει σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τον αριθμό των εργαζομένων στις δύο εταιρείες, το μισθολογικό κόστος, τους εξωτερικούς συνεργάτες που απασχολούνται, το βαθμό αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου αλλά και το αν τα έσοδα είναι αντίστοιχα με τους προβλεπόμενους στόχους.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημειώνει τα εξής: «Κατά καιρούς υπουργοί της Κυβέρνησης αυτής έχουν δεσμευτεί για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με έγκυρες εκτιμήσεις της πραγματικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με δεσμεύσεις των αγοραστών για ανάπτυξη κ.α. Τώρα που αυτή η Κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο και πλέον χρόνια στην εξουσία, ήρθε η ώρα να μάθει ο ελληνικός λαός πόσο στοιχίζει η λειτουργία των εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο αυτό, πόσοι εργάζονται εκεί, με τι μισθούς και το σημαντικότερο ίσως, τι έχουν πετύχει μέχρι τώρα. Γιατί η ορθή λειτουργία των εταιρειών αυτών αποτυπώνει στην ουσία την επιτυχία ή την αποτυχία του κυβερνητικού έργου».

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.

Προς: Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Λειτουργικό κόστος και αποτελεσματικότητα ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ

 

Μόλις προ ημερών, και με καθυστέρηση αρκετών μηνών, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής του διοικητικού συμβουλίου της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΠ).  Δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή η ολοκλήρωση των αλλαγών διοικητικών συμβουλίων στις «θυγατρικές» του υπερταμείου [εκτός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)], κάτι που –με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα– θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, το ΤΑΙΠΕΔ –μετά και την υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα– παραμένει με λειψή διοίκηση, ενώ η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ) είναι ακόμα στα χαρτιά.

Επειδή στην ουσία έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες περί πρόσληψης συμβούλων κ.λπ..

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. αʹ) Πόσοι υπάλληλοι και στελέχη απασχολούνται στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΤΑΔ, με ποια σχέση εργασίας και ποιο είναι το μισθολογικό κόστος της τελευταίας τριετίας; βʹ) Τι ποσά τους έχουν δοθεί ως πριμ, μπόνους κ.τ.λ. και σε κάθε άλλου είδους παροχές σε χρήμα και σε είδος; γʹ) Πόσοι εξωτερικοί συνεργάτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έχουν απασχοληθεί, ποιες ήταν οι αμοιβές τους και για ποιους λόγους το έργο που ανέλαβαν δεν εκτελέστηκε από το προσωπικό των δύο εταιρειών; δʹ) Ποιες άλλες δαπάνες πραγματοποιήθηκαν και ποιο ήταν το ύψος τους;

2. αʹ) Πόσες διαδικασίες αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ολοκληρώθηκαν την τελευταία τριετία και με ποιο τίμημα;

βʹ) Ποια ήταν η αρχική αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που αξιοποιήθηκαν; γʹ) Πόσα έσοδα θα έπρεπε να είχε αποφέρει η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τον αρχικό στόχο;