Στον αέρα οι δανειολήπτες του ΟΕΚ

oek-1

Το πολιτικό μας σύστημα, μάς έχει συνηθίζει να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλον. Όταν πρόκειται για ρυθμίσεις και νόμους υπέρ των τραπεζών και των διοικήσεών τους, οι αποφάσεις και οι νόμοι πέφτουν βροχή. Για να εξυγιανθεί δήθεν το τραπεζικό μας σύστημα, να διασωθούν οι τράπεζες και αν χρηματοδοτήσουν δήθεν την πραγματική οικονομία. Έτσι, προχώρησαν άμεσα όλα όσα πλήττουν τους δανειολήπτες, ενώ θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του νομοσχεδίου για τη δωρεάν νομική βοήθεια ανεξάρτητα από το τεκμαρτό εισόδημα.

Την ίδια τύχη έχει και η τύχη της ρύθμισης των κόκκινων δανείων που δόθηκαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σύμφωνα με καταγγελία  του  Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τ. ΟΕΕ-τ. ΟΕΚ, «τα ενεργά μέχρι και σήμερα δάνεια που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια, σε περίπου 100.000 δικαιούχους, παραμένουν σε καθεστώς μη ρύθμισης, με συνέπεια οι τόκοι να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το άληκτο κεφάλαιο να ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ.

Παρότι τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί σε ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους με χαμηλά εισοδήματα, η  ρύθμιση που νομοθετήθηκε από τον Οκτώβριο του 2016 μόνο για τους άνεργους, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, παρότι έχουν περάσει πάνω από τρεις (3) μήνες». Αυτό θεσπίστηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται, όπως ακριβώς γίνεται με ό,τι έχει σχέση με το δίκαιο υπέρ του πολίτη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Οι υπάλληλοι του ΟΕΚ καταγγέλλουν μια σειρά από κωλυσιεργίες σε θέματα και ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους επί 7 χρόνια χειμαζόμενους Έλληνες πολίτες με πολύ χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, τα οποία έχουν αποφασιστεί, αλλά δεν εφαρμόζονται. Με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούν οι πιο φτωχές κατηγορίες των Ελλήνων, αυτό να μην γίνεται πράξη, παρά το ότι υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις.

Επίσης οι υπάλληλοι του ΟΕΚ καταγγέλλουν ότι :

– Από το 2012 δεν έχει εκπονηθεί νέο πρόγραμμα αγοράς βιβλίων  αλλά και εισιτηρίων θεάτρων με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζομένων να μείνουν άνεργοι αλλά και ο οικογενειακός προϋπολογισμός να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

– Ακόμη και  το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού το οποίο εκπονείται από τον ΟΑΕΔ στην ουσία έχει απαξιωθεί με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φετινό πρόγραμμα  2016-17 το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου 2017. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2016 θα έπρεπε να είχαν οριστικοποιηθεί τα τελικά αποτελέσματα αλλά 3 μήνες μετά δεν έχουν καν  ανακοινωθεί ούτε τα προσωρινά, με συνέπεια  να έχει χαθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

– Για τους 24 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που λειτουργούν στον ΟΑΕΔ  και οι εγκαταστάσεις τους έχουν τη δυναμικότητα να εξυπηρετήσουν 700 περισσότερα βρέφη και νήπια, ο ΟΑΕΔ δεν προχωράει ούτε καν στην πρόσληψη παιδαγωγικού προσωπικού με ενδεκάμηνες συμβάσεις  για να βοηθήσει τις φτωχές οικογένειες των δικαιούχων να μην ακριβοπληρώνουν τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

– Οικόπεδα του ΟΕΚ χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων  παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ενώ  από το 2013 έχουν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις για την παραχώρηση 118 αδιάθετων κατοικιών ανά την Ελλάδα, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και κανείς κληρούχος δεν έχει ακόμη πάρει ούτε μια κατοικία. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σε τέσσερις περιοχές (Ζάκυνθο, Σύρο, Μυτιλήνη, Θήβα) δεν έχουν γίνει ακόμη μέχρι σήμερα ούτε καν οι κληρώσεις αυτών των κατοικιών.

– Ενώ νομοθετήθηκε η υποχρέωση καταβολής  εισφορών υπέρ ΟΕΚ από τον Μάρτιο του 2012, για επιπλέον κατηγορίες μισθωτών του ΙΚΑ, όπως οι Δημόσιοι υπάλληλοι στα Ν.Π.Δ.Δ, ΕΠΟΠ, αθλητές, αλιείς κ.λ.π, το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου απάλλαξαν τους εργοδότες από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ. Από την κατάργηση των δύο Οργανισμών και την υποτιθέμενη πλήρη ενσωμάτωση στον ΟΑΕΔ, κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν εκπονείται, παρότι οι κρατήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται, έχοντας αποφέρει στο Κράτος ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, όταν πρόκειται να μοιραστούν 7 εκατ. ευρώ στα κόμματα, από χρήματα που πληρώνουν και όλοι αυτοί οι δικαιούχοι του ΟΑΕΔ και του ΟΕΚ, τότε όλα γίνονται τάχιστα. Για να μπορέσουν βέβαια τα κόμματα να διατελέσουν τον δημοκρατικό τους ρόλο κι άλλα τέτοια φούμαρα και μεγαλοστομίες που ξεφουρνίζουν οι πολιτικοί μας, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, όταν πρόκειται να δικαιολογήσουν τη ληστρική επιδρομή τους στο εισόδημα των Ελλήνων φορολογούμενων, ανεξάρτητα από το αν αυτοί μπορούν να επιβιώσουν ή όχι. Αρκεί που επιβιώνουν εις βάρος όλων μας, οι εθνοπατέρες μας που ζεσταίνουν τα βουλευτικά έδρανα, στα οποία έχουν γαντζωθεί και δεν είναι διατεθειμένοι να τα αφήσουν για τίποτα. Και πώς να τα αφήσουν, αφού πλουτίζουν εις βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα στον ελληνικό λαό. Αντίθετα, ζουν εις βάρος όλων μας.