Αλέξη, τα πήρες όλα κι έφυγες
Η δημοσιοποίηση της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση στη διακυβέρνηση της χώρας δύο χρόνων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης φοράς αριστερά κυβέρνησής μας. Και μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, ελάχιστες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της έρευνας του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, θα οργανωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και η απαραίτητη φιέστα για τον εορτασμό των δύο χρόνων του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση της χώρας.
Αλλά τι ακριβώς θα γιορτάσουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ; Τη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας; Τα χιλιάδες λουκέτα που έφεραν στην πραγματική οικονομία; Την περαιτέρω φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών; Την ασυλία των τραπεζικών στελεχών; Την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; Την αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων δανειοληπτών από τα ξένα αρπακτικά; Το τρίτο και το επερχόμενο τέταρτο μνημόνιο; Ή μήπως την ελάφρυνση του χρέους σε 40 χρόνια;
Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ είναι αποκαλυπτικά και, δυστυχώς, αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει η Ελλάδα που γίνεται φτωχότερη, η Ελλάδα που επιβιώνει και η Ελλάδα που πληρώνει το πιο ακριβό τίμημα στην εφαρμογή των μνημονίων. Το 25% του πληθυσμού (783.000 πολίτες) ζουν στο όριο της φτώχειας και θεωρούνται κοινωνικά αποκλεισμένοι. Το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε στα 105,7 δισ. ευρώ το 2016, έναντι 159,8 δισ. ευρώ το 2009. Την ίδια στιγμή οι χώρες του Νότου, όπως στην Πορτογαλία, χάθηκαν μόλις 3,5 δισ. ευρώ, στην Κύπρο χάθηκαν μόλις 2 δισ. ευρώ την επταετία 2009-2016, ενώ στην Ιρλανδία αυξήθηκαν περίπου 4 δισ. ευρώ.
Ο ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι λόγω οικονομικής δυσκολίας καθυστερούν να λάβουν ιατρική συμβουλή, ο ένας στους τρείς δεν μπορεί να επισκευάσει μια ηλεκτρική οικιακή συσκευή και οι τρείς στους δέκα δεν έχουν χρήματα να κάνουν service στο αυτοκίνητο τους. Οι δύο στους δέκα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και περίπου οι τρεις στους δέκα έχουν οφειλές προς τις τράπεζες. Επίσης οι τρείς στους δέκα δεν μπορούν να πληρώνουν ταυτόχρονα τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις του δανείου. Οι τέσσερις στους δέκα δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα έκτακτο έξοδο 500 ευρώ. Και ο ένας στους δύο δηλώνει ότι η σύνταξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος του νοικοκυριού.
Επίσης, το 76% δηλώνει ότι δεν έχει κανένα μέλος της οικογένειας να εργάζεται με μισθό 490 ευρώ το μήνα. Το 78,7% δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ενώ το 58,2% έχει υπαχθεί σε κάποια είδους ρύθμιση. Το 53,1% δηλώνει ότι φέτος θα είναι σε θέση να πληρώσει την εφορία. Το 61,9% δεν έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ( δόσεις δανείων κάρτες , στεγαστικά). Το 72,5% καταφέρνει να εξυπηρετεί εγκαίρως τις δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες. Το 53,1% θα είναι σε θέση να πληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Το 89,7% έχει ακίνητη περιουσία και είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Το 78,0% θα μπορούσαν να πληρώσουν φόρους για την ακίνητη περιουσία τους. Το 88,7% μένει σε ιδιόκτητο σπίτι. Το 75,2% έχει στεγαστικό δάνειο το οποίο …τρέχει ακόμη. Το 67,6% ανταποκρίνεται στις δόσεις του στεγαστικού δανείου πάντα στην ώρα τους. Το 55,8% έχει κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις του στεγαστικού δανείου. Το 60,5% πιστεύει ότι θα μπορεί να πληρώνει κανονικά τις δόσεις τους στεγαστικού δανείου του στο μέλλον. Το 73,8% πιστεύει ότι δεν μπορεί να χάσει το σπίτι λόγω αδυναμίας πληρωμής φόρων ή αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου. Το 95,4% δεν έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια δέσμευση ή κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών. Το κοινό σημείο της Ελλάδας που σβήνει και της Ελλάδας που αντέχει είναι ότι το 73,5% των ερωτηθέντων της έρευνας εκτιμά ότι το 2017 η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 νοικοκυριά έγινε το Νοέμβριο του 2016 από τη εταιρεία marc A.E.
Ας δούμε όμως τι λένε τα νούμερα και οι αριθμοί για το συνέβη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ. Η εθνική οικονομία ζημιώθηκε κατά 200 δισ. ευρώ, δηλαδή κόστισε ένα ΑΕΠ. Σημειώθηκε μείωση ΑΕΠ και δραματική αύξηση φόρων. Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι φθάνουν τα 46,8 δισεκ. ευρώ, ενώ για το 2017 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα φθάσει στα 180,8 δισεκ. ευρώ. Στη διετία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 4%. Στο διάστημα 2015 με 2020 προβλέπεται επιβληθούν 14 δισεκ. νέοι φόροι. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ 2007 και 2017, η σύνθεση των εσόδων άμεσων και έμμεσων φόρων δεν έχει αλλάξει. Στα 51 δισεκ. ευρώ ήταν το 2007, στα 51 δισεκ. ευρώ προβλέπονται και για το 2017. Όμως έχει αλλάξει δραματικά το μείγμα των φορολογικών εσόδων αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 124,8 δισ., δηλαδή κατά 36 δισεκ. σε 24 μήνες. Τέλη Δεκεμβρίου του 2014 οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 160 δισεκ. ενώ ακολούθησε μείωση 12 δισεκ. μόνο τον Ιανουάριο του 2015. Από τον Ιανουάριο του 2015 ως και τις 16 Ιουλίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 120,8 δισεκ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 40 δισεκ. ευρώ. Από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Νοέμβριο του 2016 η αύξηση των καταθέσεων ήταν μόλις 4 δισεκ. ευρώ. Δηλαδή σε διάστημα 15 μηνών η αύξησης ήταν μόλις 4 δισεκ. ευρώ. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 36 δισεκ. ευρώ και αυτή η απώλεια καταθέσεων σε 24 μήνες προκάλεσε τεράστιο σοκ στο τραπεζικό σύστημα που οδήγησε στην επιβολή των capital controls.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχασε 39 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια. Το ΤΧΣ επένδυσε το 2013 περίπου 25 δισεκ. σε κεφάλαιο και 14 δισεκ. σε funding gap για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στα στοιχεία ενεργητικού από την διάσπαση σε καλές και κακές τράπεζες. Συνολικά επενδύθηκαν 39 δισεκ. ευρώ. Με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, τα 39 δισεκ. ευρώ μηδενίστηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Τα 39 δις χάθηκαν, αλλά τα 39 δις ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει, γιατί αφορούν δάνεια του μνημονίου που έλαβε η Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης. Δηλαδή, οι Έλληνες θα πληρώσουν 39 δισεκ. τα οποία δεν είχαν ανταποδοτικό όφελος.
Η ιδιωτική οικονομία, η μόνη ζωντανή και παραγωγική πηγή πλούτου στην Ελλάδα αποδεκατίζεται. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο 86 δις ευρώ. Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει σε μέτρα, στο διάστημα 2015 – 2020, ύψους 14 δις ευρώ.
Τα NPLs και NPEs των τραπεζών εκτινάχθηκαν στα 115,5 δις ευρώ. Τα capital controls επιβλήθηκαν για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών και μέσω αυτού διασώθηκαν οι τράπεζες. Τα capital controls δεν θα αρθούν πριν τα μέσα ή τέλη του 2018.
Συμπέρασμα: Ζημία από το ΑΕΠ 2015 με 2016 περί τα 10 δισεκ. ευρώ. Ζημία από τις καταθέσεις 36 δισεκ. ευρώ. Ζημία από τα κόκκινα δάνεια 18 δισεκ. ευρώ. Ζημία στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο 10 δισεκ. ευρώ. Ζημία 39 δις από την αποτυχημένη επένδυση του ελληνικού κράτους στις τράπεζες. Σε 23 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 113 δις ευρώ. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο 82-86 δισεκ. ευρώ. Δηλαδή, αν στη ζημία των 113 δις ευρώ στους 24 ΣΥΡΙΖΑ προστεθούν τα 86 δις ευρώ του νέου δανείου, προκύπτει ένα σύνολο 200 δις ευρώ.
Κι όλα αυτά τα πληρώνει και θα συνεχίσει να τα πληρώνει φια πολλά χρόνια ακόμα ο Έλληνας φορολογούμενος. Κι ας μας λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ότι τα λεφτά του ο Έλληνας τα κρύβει στο στρώμα και στα μαξιλάρια. Αυτοί που κρύβουν τα χρήματά τους σε στρώματα και σε μαξιλάρια, τα είχαν ανέκαθεν. Τα έκρυβαν, τα κρύβουν και θα συνεχίσουν τα κρύβουν, γιατί ξέρουν καλά με ποιους έχουν να κάνουν. Με αυτούς που χαρίζουν πρόθυμα δάνεια εκατομμυρίων σε θαλασσοδάνεια κομμάτων, ΜΜΕ και μεγαλοκαρχαριών, αλλά κυνηγούν όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.