FLARECAST: προετοιμάζοντας την ανθρωπότητα για την επόμενη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα

iliaki-kataigida

Eπιστήμονες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων και οργανισμών συνεργάζονται και σχεδιάζουν το σύστημα πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων του μέλλοντος.

Η ηλιακή δραστηριότητα ταλαντεύεται ανάμεσα στην ηρεμία και την εκρηκτική εξέλιξη μέσω ηλιακών κύκλων που διαρκούν περίπου 11 χρόνια. Προς το παρόν η δραστηριότητα βρίσκεται στο ελάχιστο, αλλά το επόμενο μέγιστο είναι μπροστά μας και θα κορυφωθεί μέσα στα επόμενα 5 – 6 χρόνια. «Η ερώτηση δεν αφορά στο αν, αλλά στο πότε θα συμβεί η επόμενη γιγαντιαία ηλιακή έκλαμψη», τονίζει ο γενικός συντονιστής του συστήματος πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων FLARECAST, Δρ. Μανώλης Γεωργούλης, του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (KEAEM)της Ακαδημίας Αθηνών. «Και κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλη θα είναι η
επίδρασή της».  Ο σημερινός τεχνικός πολιτισμός εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις διαστημικές υποδομές και τεχνολογίες. Συνεπώς, γίνεται όλο και περισσότερο ευάλωτος στους κινδύνους του θυελλώδους διαστημικού καιρού. Οι επιπτώσεις του διαστημικού καιρού επηρεάζουν ακόμα και την καθημερινή μας ζωή, ειδικά όταν επιδρά σε συστήματα πλοήγησης (GPS, Galileo) και ραντάρ. «Είναι πιθανό να εξαρτόμαστε από τον διαστημικό καιρό περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε, επειδή συχνά τα αποτελέσματά του δεν αναφέρονται ή αγνοούνται», λέει η ερευνήτρια του έργου, Dr. Sophie Murray του Κολλεγίου Trinity του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Υπάρχει σαφής ανάγκη, επομένως, όχι μόνο για την πρόγνωσή του αλλά και για τη συστηματική καταγραφή των επιπτώσεών του στη Γη και τη διαστημική της γειτονιά.  Κάποιες κυβερνήσεις έχουν ήδη προσθέσει τον διαστημικό καιρό στον
κατάλογο με τις πιθανές αιτίες φυσικών καταστροφών. Παρά ταύτα, ενδελεχείς προπαρασκευαστικές ενέργειες δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Βασική προϋπόθεση για την κατάρτιση σχεδίων προστασίας είναι η ύπαρξη ενός αξιόπιστου συστήματος πρόγνωσης, ικανού να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για το ανθρώπινο δυναμικό στο διάστημα και τις ευαίσθητες υποδομές σε τροχιά και στην επιφάνεια της Γης.

Επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία, από κοινού με εκπροσώπους διαχειριστών δορυφόρων, αεροπορικών εταιρειών και πιλότων, κυβερνητικών οργανώσεων και υπηρεσιών προστασίας και άμυνας, συναντήθηκαν κατά το διάστημα 12 – 13 Ιανουαρίου 2017 στις εγκαταστάσεις της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office) στο Exeter. Εργάστηκαν από κοινού για το σύστημα πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων του μέλλοντος: το σύστημα FLARECAST, τοοποίο προσπαθεί έμπρακτα να γεφυρώσει το κενό επικοινωνίας και κατανόησης ανάμεσα στα πιο πρόσφατα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στην πρόγνωση εκλάμψεων και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων χρηστών, οργανώσεων και υπηρεσιών. Έγκαιρα για την επόμενη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα.
Το έργο FLARECAST χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος – Πλαίσιο  Horizon 2020 (Grant Agreement No. 640216). Εισήλθε μόλις στο τρίτο και τελικό έτος υλοποίησης και αναμένεται να είναι επιχειρησιακά ενεργό στις αρχές του 2018.
Σύνδεσμοι:
http://flarecast.eu http://flarecast.eu/media http://flarecast.eu/industry/first-stakeholder-workshop