Ότι θέλουν κάνουν οι δανειστές στην Ελλάδα
Ούτε διοίκηση στις ελληνικές τράπεζες δεν μπορούμε να βγάλουμε μόνοι μας, χωρίς την έγκριση των δανειστών. Τρανή απόδειξη οι εξελίξεις με την αδυναμία εκλογής νέας διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς, ακριβώς επειδή διαφώνησαν οι δανειστές, και συγκεκριμένα ο SSM. Το πρόσωπο που επρόκειτο να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της συγκεκριμένης τράπεζας, συνάντησε τις αντιδράσεις του SSM και τελικά δεν προχώρησε η εκλογή του. Αρκεί να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε χθες η τράπεζα Πειραιώς, σε σχετική ανακοίνωση, «η εμπλοκή παρουσιάστηκε ύστερα από παρέμβαση του SSM, με ένα email με το οποίο ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία επιλογής. Το email απευθυνόταν προς τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς». Αυτό μόνο χρειάστηκε να κάνει ο SSM. Να στείλει ένα email. Και αμέσως μπλοκαρίστηκε η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου σε μια ελληνική τράπεζα.
Πρόκειται για μία κατάντια, η οποία αποδεικνύει περίτρανα το ποιος κυβερνάει στη πραγματικότητα αυτή τη χώρα. Περίτρανη απόδειξη ότι τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρέδωσαν τη χώρα στους δανειστές και κάνουν ό,τι τους πουν. Μόνο που τώρα οι δανειστές, ούτε καν ρωτάνε την κυβέρνηση. Την έχουν γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Αποφασίζουν και διατάσσουν.
Και από πλευράς κυβέρνησης, ακόμα και από πλευράς των άλλων κομμάτων και των βουλευτών τους, δεν ακούγεται καμία φωνή διαμαρτυρίας. Κι όταν ακούγεται, είναι τόσο χλιαρή, που φαίνεται ότι γίνεται για να κρατηθούν τα προσχήματα και να φαίνεται ότι τα κόμματα και οι βουλευτές κάτι κάνουν. Αλλά το θέμα της επιλογής διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς, αναδεικνύει ακόμη πτυχή της απόλυτης κυριαρχίας των δανειστών στην Ελλάδα. Γιατί, πέρα από τον SSM, είναι και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που πιέζει για να τελειώνει το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς. Το ΤΧΣ, του οποίου τα μισά μέλη της διοίκησης τα διόρισαν και πάλι οι δανειστές. Και το οποίο είναι αυτό που καθορίζει και εγκρίνει ή απορρίπτει τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΤΧΣ έχει διαμηνύσεις προς όλες τις πλευρές ότι η διαδικασία ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η διαδικασία που θα τηρηθεί πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους εταιρικής διακυβέρνησης και μάλιστα υπογράμμιζαν πως το Ταμείο, σε αντίθεση με όσους επικαλούνται την εταιρική διακυβέρνηση αλλά δεν την τηρούν στην πράξη, προτίθεται να σεβαστεί το γράμμα του νόμου και τις διαδικασίες κάθε τράπεζας. Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τα όσα συνέβησαν με την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς πρωτοφανή, εμφανώς αντιδεοντολογικά και πιθανότατα παράνομο τον τρόπο με τον οποίο ο SSM παρενέβη στη διαδικασία ανάδειξης του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εμπλοκή παρουσιάστηκε όταν με έναν σχεδόν ταχυδακτυλουργικό τρόπο, ο πρόεδρος τη τράπεζας Γ.Χατζηνικολάου, παρουσίασε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, email του SSM με το οποίο αορίστως ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός ζητούσε την παύση της διαδικασίας επικαλούμενος τον έλεγχο καταλληλότητας των δύο υποψηφίων, δηλαδή των κυρίων Χ. Παπαδόπουλου και Α. Θωμόπουλου. Να σημειωθεί πως ο έλεγχος καταλληλότητας των υποψηφίων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του SSM, αλλά του ΤΧΣ.
Σε λίγο οι δανειστές θα σταματήσουν και τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Απλά θα διορίζουν τη κυβέρνηση που θέλουν και εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Έτσι κι αλλιώς, και τώρα που τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός, δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Όποιο κόμμα εκλέγεται για να κυβερνήσει, κάνει αυτά που του λένε οι δανειστές. Άλλωστε, τη παράδοση της χώρας την έχουν υπογράψει προ πολλού. Όχι μόνο μία φορά, αλλά τρεις. Όσα και τα μνημόνια που υπέγραψαν οι κατά τα άλλα ελληνικές κυβερνήσεις.