Ονειρεύονται μείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ονειρεύονται μείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων

 

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος οίκος αξιολόγησης Moody’s κρίνει ως «Credit Positive» το στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι η μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να φτάσει στο 20% έως το τέλος του 2019. Αν και αυτός ο στόχος χαρακτηρίζεται φιλόδοξος, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ελάφρυνση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα περιορίσει αισθητά την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε υψηλού ρίσκου assets. Υπολογίζουν επίσης ότι θα υπάρξει απελευθέρωση κεφαλαίων για τη στήριξη των πιο παραγωγικών τομέων της οικονομίας. «Η συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης της υγείας των τραπεζικών ισολογισμών είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη» σημειώνει, στο ίδιο πλαίσιο. Επισημαίνει ωστόσο, ότι για να καταστεί εφικτός ο στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να υπάρξει σταθερός ρυθμός ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια – σπεύδει να υπογραμμίσει – ακόμη και εάν το ύψος των NPLs υποχωρήσει στο 20%, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διαθέτουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ε.Ε., περιορίζοντας τη δυναμική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Καλά λένε πως και ο πεινασμένος στον ύπνο του καρβέλια ονειρεύεται… Ας περιμένουν λίγο και θα δουν αν και κατά πόσο θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια με τις δήθεν παράνομες και παράτυπες ρυθμίσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες με τους κρυφούς όρους για δήθεν πάγωμα μέρους της οφειλής τους για 3 χρόνια. Όταν θα σκάσει η φούσκα για τον τρόπο ρύθμισης των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, που μόνο λογιστικά προσπαθούν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια, τότες θα δούμε πού θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες και κατά πόσο οι διάφοροι αμερικανικοί οίκοι θα μιλούν για «Credit Positive» για τις ελληνικές τράπεζες.