Ξεκινά η ίδρυση επιχειρήσεων με ένα e-mail – Τί αλλάζει στην αγορά

etaireia-ergasia

Δημοσιεύτηκε ο Ν. 4441/2016 «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».
Μέσα σε λίγες ώρες κι εξ αποστάσεως θα αδειοδοτούνται οι επιχειρήσεις και θα συστήνονται οι νομικές μορφές εταιρειών.

Εκκρεμεί ακόμα η δημοσίευση του Νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που φέρνει αλλαγές στην αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων. Στο καθεστώς της γνωστοποίησης σε πρώτη φάση υπάγονται οι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες κλπ.) αλλά και τα τουριστικά καταλύματα. Σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την υφιστάμενη νομοθεσία για την υλοποίηση μιας επένδυσης απαιτούνταν χρόνος τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ τώρα αυτή θα ξεκινά αμέσως. Ο επιχειρηματίας στη γνωστοποίηση θα πρέπει να αναφέρει κατ’ ελάχιστον το όνομα, τη διεύθυνση του τόπου άσκησης της δραστηριότητας και το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν.

Σχετικά με τον Νόμο για τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης οι υποψήφιοι επιχειρηματίες μπαίνοντας στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΓΕ.ΜΗ θα μπορούν να συστήνουν τις εταιρείες τους μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς φορολογική ενημερότητα, αλλά και με μηδενικά παράβολα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου.

Μέσω της επιλογής ο επιχειρηματίας θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τη σύσταση της επιχείρησής. Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για τη νομική υπόσταση μιας εταιρείας (εγκεκριμένο καταστατικό και ανακοίνωση σύστασης) θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο, με βάση την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου. Το καταστατικό θα καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό τύπο. Η σύσταση με συμβολαιογραφικό έγγραφο δεν καταργείται, αλλά διατηρείται ως επιλογή για τις ΑΕ και ΕΠΕ

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο χρόνος σύστασης περιορίζεται μόνο στον αναγκαίο χρόνο που απαιτείται από τον υπόχρεο για τη συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στο πληροφοριακό σύστημα της «e-YΜΣ». Το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για τη σύσταση ενώπιον της φυσικής ΥΜΣ, ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις προσέλκυσης περισσότερων δυνητικών υπόχρεων στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία. Εξάλλου, με άλλες διατάξεις, καταργείται η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης.

Με τον Ν. 4441/2016 έρχονται, επίσης, αλλαγές στον Αγορανομικό Κώδικα, στο ΔΙΕΠΠΥ, στην αρτοποιητική νομοθεσία, τονΑναπτυξιακό Νόμο, ενώ προβλέπονται διατάξεις σχετικά με το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, την πώληση λιπασμάτων, τιςμεταφορές.

Έτσι, όσον αφορά τις εκπτώσεις, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η έννοια της «εκποίησης» ή «εκκαθάρισης» του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση.

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη και μετά από γνώμη των Δήμων, των εμπορικών και επαγγελματικών οργανώσεων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, μπορεί να ορίζεται μία περίοδο προσφορών ανά δύο χρόνια, με μέγιστη χρονική διάρκεια ένα μήνα, κατά την οποία επιτρέπεται η προσφορά του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.

Η ρύθμιση για το ψωμί εισάγει την έννοια του παραδοσιακού άρτου και του παραδοσιακού φούρνου ή αρτοποιείου, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από τις εγκαταστάσεις όπου η διαδικασία ξεκινά από την επιλογή των πρώτων υλών, το ζύμωμα της ζύμης, η οποία δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη, ή ανάλογη διαδικασία συντήρησης, την εξέλιξη της ζύμης μέχρι την πλήρη μορφοποίησή της και καταλήγει στο ψήσιμο. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός «παραδοσιακό» δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τις θερμές γωνιές όπου το ψωμί παράγεται με το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης.

Στην αγορά καυσίμων η κυριότερη παρέμβαση αφορά τη διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικής προμήθειας μεταξύ εταιριών εμπορίας καυσίμων και πρατηριούχων. Πλέον η διάρκεια της σύμβασης αυτής θα μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία μόνο αν υπάρχει πλήρης κυριότητα της εταιρίας επί των χώρων του πρατηρίου. Σε διαφορετικά περίπτωση ισχύει το πλαφόν των πέντε ετών.