Ο Ρομπέν των θεσμών Γ.Σταθάκης
Στον νούμερο 1 υπερασπιστή των θεσμών αναδεικνύεται ο Γιώργος Σταθάκης. Αφού έκανε πράξη όλες τις επιταγές των δανειστών από τη θέση του υπουργού Οικονομίας, τώρα πράττει το ίδιο και από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη υπουργική πράξη του από το νέο του μετερίζι ήταν να ξεκολλήσει την εξόρυξη στις Σκουριές Χαλκιδικής, που είχε σταματήσει ο προκάτοχός του, Πάνος Σκουρλέτης. Τώρα φέρνει πιο κοντά τη ΔΕΗ στο Υπερταμείο. Το ζήτημα του 17% της ΔΕΗ θα πρέπει να συζητηθεί όταν περάσει το ποσοστό αυτό στο Υπερταμείο, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δείχνουν πολύ καλά ο δρόμο που θα ακολουθήσει. Θα κάνει και πάλι ό,τι θέλουν οι θεσμοί. Άλλωστε έχει αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων τους, γι αυτό και άλλαξε υπουργείο. Για να συνεχίσει να κάνει πράξη όλες τις επιταγές των δανειστών που αφορούν σε περιβάλλον και ενέργεια.
Και μάλιστα το αποδεικνύει περίτρανα με τις απόψεις που διατυπώνει για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. «Η δεύτερη αξιολόγηση, όπως είχαμε προβλέψει έκλεισε μέσα σε 9 μέρες όλα τα θέματα, με εξαίρεση δύο θέματα, τα οποία είναι υπό συζήτηση – έχουμε χρόνο, βέβαια μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου – που είναι το επίμαχο θέμα των εργασιακών όπου υπάρχει απόσταση μεγάλη και κάποια άλλα», σημείωσε, μιλώντας στον Real FM και πρόσθεσε: «Συλλογικές διαπραγματεύσεις, φυσικά οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, εκεί δεν έκλεισε το θέμα ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει». Μάλιστα, στο ερώτημα αν η απόσταση είναι τέτοια που μπορεί να γεφυρωθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου, ο ίδιος είπε: «Θέλει λίγη πολιτική βούληση, έχουμε χώρο να υπάρξει μία ευρύτερη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο που θα δώσει μια λύση επιθυμητή».
Και αν μη τι άλλο, τόσο ο Γ.Σταθάκης, όσο και η κυβέρνηση, έχουν αποδείξει πλήρως ότι διαθέτουν τη πολιτική βούληση να υπογράψουν οποιαδήποτε απόφαση των δανειστών. Απλά το καθυστερούν λίγο για να φανεί ότι κάνουν διαπραγμάτευση και όχι ότι απλά εκτελούν εντολές. Αλλά, όταν οι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν το κατοχικό ταμείο, τι μας φταίνε η θεσμοί;