Είναι πολλά τα λεφτά των κόκκινων δανείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πολλά τα λεφτά των ελληνικών κόκκινων δανείων και τα αρπακτικά λαμβάνουν θέση επίθεσης εν αναμονή και της ψήφισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τα distress funds προχωρούν σε επαφές και διεργασίες για να βρεθούν στην καλύτερη θέση εκκίνησης και να μην χάσουν καθόλου χρόνο. Αρχικά στο στόχαστρο των αρπακτικών είναι πωλήσεις διαγραμμένων καταναλωτικών δανείων, πλήρως καλυπτόμενων από προβλέψεις, αλλά βέβαια και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Οι κατηγορίες είναι:
–    μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια που είναι κοινοπρακτικά και τα οποία υπολογίζονται σε 35 – 40 δις. ευρώ. Συνολικά τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 54,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων στο “κόκκινο” βρίσκεται το 28%,
–    δάνεια 39,7 δις. ευρώ προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 60% στο “κόκκινο”,
–    δάνεια 24,5 δις. ευρώ προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από τα οποία το 66% δεν εξυπηρετούνται, και
–     άλλα δάνεια 29,6 δις. ευρώ προς λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκ των οποίων το 32% είναι “κόκκινα”.

Στο παιχνίδι μπαίνουν, εκτός από τα funds, οι τράπεζες και εγχώριες εταιρείες που αναζητούν μέρος της πίτας των κόκκινων δανείων. Όλοι αυτοί βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της απαραίτητης προετοιμασίας για να τεθούν στη γραμμή της εκκίνησης από όπου θα εφορμήσουν στους Έλληνες δανειολήπτες για να αρπάξουν ότι μπορούν, ώστε να αναπληρώσουν με γρήγορα κέρδη το χαμένο χρόνο που ανέρχεται σε δύο χρόνια.

Όπως μαθαίνουμε, κοντά στη λήψη άδειας διαχείρισης βρίσκεται η θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services, η οποία πρόκειται να μετεξελιχθεί σε διαχειριστή δανείων, εξυπηρετώντας χαρτοφυλάκια και άλλων τραπεζών. Η FPS ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2006 και μέχρι σήμερα είχε ως κύρια δραστηριότητα την ενημέρωση – όπως χαρακτηρίζουν τον εκβιασμό των δανειοληπτών οι τράπεζες – των πελατών της Eurobank για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Την ίδια στιγμή, Eurobank και Alpha Bank, έχουν συστήσει κοινοπραξία με την ΚΚR, η οποία βρίσκεται επίσης κοντά στη λήψη άδειας διαχείρισης, και στις αρχές του 2017 αναμένεται η μεταβίβαση σε αυτήν προς διαχείριση των δανείων 2 – 3 μεγάλων “κόκκινων” επιχειρήσεων. Αλλά συνεργασία με την KKR εξετάζει σοβαρά και η Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank έχει συστήσει κοινή εταιρία με την Aktua, ενώ προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες έχει και η Alvarez & Marsal. Σε επτά ανέρχονται οι εταιρείες – αρπακτικά που έχουν υποβάλει προσφορές για τη διαχείριση 1,034 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων της Attica Bank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρημένα αιτήματα για τη λήψη άδειας διαχείρισης έχουν υποβάλει επίσης οι εταιρίες Mellon Technologies και Qualco. Η Qualco έχει γραφεία σε Λονδίνο –  Παρίσι – Αθήνα (Αγίου Κωνσταντίνου 40 Μαρούσι) – Λευκωσία.

Η Mellon ετοιμάζεται και στη φάση αυτή μειώνει το κόστος λειτουργίας της απολύοντας προσωπικό.
Τον περασμένο Μάιο απέλυσε 14 άτομα, χωρίς καμία προειδοποίηση. Άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για την επαναπρόσληψη κάποιων σε άλλη θυγατρική, τη Mellon Collection, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (και λίγων μηνών). Νωρίτερα, δεκάδες ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα μέσω της Mellon πετάχτηκαν στο δρόμο, αφού οι συμβάσεις τους έληξαν. Δεν ήταν ότι δεν υπήρχε δουλειά: η εργοδοσία προσέλαβε καινούριους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να μην μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα όταν στο μέλλον κριθεί ότι περισσεύουν ή ότι χρειάζονται ακόμα φθηνότεροι εργαζόμενοι στη θέση τους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει πυρετός διεργασιών για τα NPLs στη σκιά του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μετά από των εκφοβισμό και των εκβιασμό που ασκούσαν και ασκούν οι εισπρακτικές εταιρείες που τις βάφτισαν μετά σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών… τώρα τους δίνουν και άδειες για να γίνουν διαχειριστές  των κόκκινων δανείων. Όπως δημοσιεύεται οι εταιρείες αυτές είναι η πρώτη της Eurobank, η Financial Planning Services, η Τράπεζα Eurobank, η οποία παραβίαζε και παραβιάζει καθημερινά είτε ευθέως είτε δια της απουσίας ουσιαστικής νομοθετικής και δικαστικής προστασίας των καταναλωτών όχι μόνο το εθνικό αλλά πρωτίστως το ευρωπαϊκό δίκαιο που έχει θεσπιστεί για την προστασία των καταναλωτών. Όχι ότι οι άλλες τράπεζες είναι καλύτερες. Επίσης, η γνωστή στο πανελλήνιο Mellon Technologies με πελάτες όλες τις συστημικές τράπεζες, απολύει εκατοντάδες εργαζόμενους εφαρμόζοντας τον νέο νόμο για τα εργασιακά. Συνολικά η Mellon, έχει προχωρήσει σε 4 κύματα απολύσεων από τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Πραγματικά η πίτα των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγάλη και τράπεζες, εταιρείες και distress funds ακονίζουν να νύχια και τα δόντια τους για να κατασπαράξουν τους Έλληνες δανειολήπτες, τους οποίους, βάσει σχεδίου, άφησαν απροστάτευτους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και οι βουλευτές όλων των κομμάτων κάνουν την πάπια και δεν λένε κουβέντα για όλα αυτά τα εγκλήματα που γίνονται και θα γίνουν με θύματα τους Έλληνες δανειολήπτες.