Πολιτικό ήθος τότε και τώρα
Την Τρίτη κηδεύτηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ομολογουμένως ο πιο επιτυχημένος και πιο δημοφιλής Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πολλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκλιπόντος Προέδρου, αλλά ξεχώριζε για ένα. Για το πολιτικό του ήθος.
Γιατί, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά εξαιτίας του θανάτου του, όταν η ΔΗΑΝΑ που ίδρυσε ο Κ.Στεφανόπουλος, κατέβηκε στις εκλογές, πήρε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως όλα τα υποψήφια κόμματα, για να κάνει τη προεκλογική της καμπάνια. Αλλά η ΔΗΑΝΑ δεν έκανε προεκλογική καμπάνια. Και ο πρόεδρός της, Κ.Στεφανόπουλος, επέστρεψε στην κυβέρνηση όλα τα χρήματα που είχαν δοθεί στη ΔΗΑΝΑ για τον προεκλογικό της αγώνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ΔΗΑΝΑ επέστρεψε όλες τα ποσά από εισφορές ενίσχυσης και δωρεές από φίλους του κόμματος. Αυτό σημαίνει πολιτικό ήθος.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα όπου, όπως αποδεικνύεται, τα κόμματα χρησιμοποιούν τα ποσοστά που πήραν στις εκλογές σαν εγγύηση για να πάρουν δάνεια, τα οποία, όχι μόνο δεν εξοφλούν, αλλά τα περνούν για πληρωμή στη καμπούρα των φορολογούμενων. Γιατί τα στελέχη της ΝΔ έχουν ζητήσει να κουρευτούν τα θαλασσοδάνειά της, γιατί αλλιώς, λέει, δεν θα μπορέσει να επιτελέσει το εθνικό της έργο!!!! Κι από κοντά και το ΠΑΣΟΚ με τα δικά του θαλασσοδάνεια.
Αλλά και ο κατά τα άλλα «δημόσιος κατήγορος», ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει πήρε δάνεια κι έβαλε εγγύηση αέρα κοπανιστό. «Δάνεια ευρύτερης θεώρησης» τα ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα δάνεια που πήρε χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ «χαιρετίζει την “πρωτότυπη” κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να λανσάρει κάρτα μέλους. Κάτι το οποίο, για τα περισσότερα κόμματα στην Ευρώπη, αποτελεί πάγια τακτική εδώ και δεκαετίες. Παρατηρούμε, μάλιστα, ότι, πιστή στην ελεύθερη αγορά, η ΝΔ προβαίνει και σε εκπτώσεις και προσφορές για τους επίδοξους συνδρομητές της». Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εύχεται «κάθε επιτυχία στον κ. Μητσοτάκη, αφού η αποπληρωμή των, ως τώρα, “δανεικών κι αγύριστων” του κόμματός του, θα συμβάλλει στην εξυγίανση των οικονομικών της, και θα θέσει τέλος στις εξώσεις από γραφεία και τις απολύσεις προσωπικού. Βέβαια, οι ευχές μας μάλλον δεν αρκούν», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που καταλήγει: «Για την αποπληρωμή των δανείων μέσω καρτών, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να αναζητήσει 17,5 εκατομμύρια πρόθυμους αγοραστές. Κρίμα που ο πληθυσμός της χώρας μας δεν αρκεί, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τη ΝΔ από την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνειά της και να αποδείξει ότι σέβεται τους πολίτες και δεν τους εμπαίζει όταν μιλά για διαφάνεια και εξυγίανση».
Από την άλλη όμως, έπεσαν και οι «αριστερές» μάσκες με την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Δαρειώτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, όπου ουσιαστικά ομολόγησε το σκοτεινό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε δάνεια ή κούρεψε τεράστια οφειλή για την αγορά του ακινήτου της Κουμουνδούρου όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος.
Δάνεια «ευρύτερης θεώρησης» βάφτισε τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Δημητρίου για να καλύψει έτσι το χαρακτηρισμό «θαλασσοδάνεια», όπως είναι στην πραγματικότητα τα δάνεια που πήρε το κόμμα. Από την κατάθεσή του προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε με επιστολές του προέδρου του κ. Τσίπρα να λαμβάνει δάνεια «εκτός χρηματοοικονομικών κριτηρίων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης». Την πρακτική αυτή την ακολούθησε με διαδοχικές επιστολές. Έλαβε δάνειο το 2014 με «υπόσχεση εμπράγματης εγγύησης» ένα ακίνητο το οποίο κατά το χρόνο που το δήλωνε είναι βέβαιο ότι δεν το είχε στην κυριότητα του και το οποίο υπό πολύ περίεργες και αδιαφανείς συνθήκες φαίνεται να επιχειρήθηκε να έρθει στην κυριότητά του.
Προέκυψε ότι λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του ν. 4304/2014 της Κυβέρνησης Σαμαρά με τον οποίο μειώθηκε κατά 50% το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και προβλέφθηκε τα δάνεια να μην υπερβαίνουν το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης του, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο με πολύ προνομιακό επιτόκιο και ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να νομοθετηθεί ο περιορισμός καθώς ο σχετικός νόμος είχε ήδη ψηφιστεί στις επιτροπές της Βουλής. Η σημαντικότερη αποκάλυψη –ομολογία όμως από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε συναφθεί για την αγορά του κτιρίου της Κουμουνδούρου ενώ είχε καταγγελθεί και μάλιστα τέλος του 1995 είχε γίνει κατάσχεση από την «Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα» έτυχε μιας πρωτοφανούς αναδιάρθρωσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Δαρειώτης αποκάλυψε ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε φτάσει το 1998 σε ποσό άνω των 400 εκ. δραχμών κουρεύτηκε κατά 60% καθώς κατεβλήθησαν μόνο 175 εκ. δρχ. Το πρωτοφανές αυτό ύψος του «κουρέματος» και ενώ μάλιστα υπήρχε ακίνητο για την ικανοποίηση της απαίτησης καθιστά το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του είναι ο καθολικός διάδοχος της Ε.ΑΡ. το μοναδικό κόμμα που έτυχε μιας τέτοιας ευνοϊκής αντιμετώπισης. Βεβαίως ζητήθηκε να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα παραστατικά καταβολής των μειωμένων ποσών.
Από σήμερα και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι κατήγορος. Για το κτίριο στο οποίο εδρεύει στην Κουμουνδούρου έχει χαριστεί δάνειο ύψους 60% επί του οφειλομένου ποσού. Οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες όχι μόνο για τα δεινά που έχει προκαλέσει και τα χιλιάδες ψέματα που είχε πει, αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο της οικονομικής λειτουργίας του, τον τρόπο δανειοδότησης του και την παράβαση των κανόνων χρηματοδότησης μετά από παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα. Κυρίως όμως οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες δανειολήπτες, τους οποίους όχι μόνο έχει εγκαταλείψει, αλλά μεθοδεύει και νομιμοποιεί τους ανήθικους τρόπους με τους οποίους τους αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους απέναντι σε τράπεζες και distress funds που τους απειλούν και τους εκβιάζουν και τους παίρνουν σπίτια και επιχειρήσεις με κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Τα πολιτικά κόμματα και οι αρχηγοί τους που έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, θα έπρεπε κυρίως να διδαχθούν από το πολιτικό ήθος του ανδρός που όλη η χώρα αποχαιρετά σήμερα. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται οι πολιτικοί αρχηγοί, οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη, που έβαλαν ως εγγύηση την κρατική τους χρηματοδότηση γα να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες. Αλλά ως γνωστόν, η καμήλα δεν κοιτάει την καμπούρα της.