Λεφτά δεν υπάρχουν για τους δανειολήπτες

ΦΩΤΟ: REUTERS/YVES HERMAN

ΦΩΤΟ: REUTERS/YVES HERMAN

Ξεκινά η λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Την υπηρεσία εγκαινιάζει μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, γρήγορα – γρήγορα, γιατί φοβάται μήπως με τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία που θα φέρει ο ανασχηματισμός, μπορεί η έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας να πάει πολύ πίσω, να χαθούν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ και μετά ποιος ακούει τα κομματικά στελέχη που θέλησαν να βολέψουν τα δικά τους παιδιά σε μια υπηρεσία που στην ουσία είναι άχρηστη.

Αυτά τα εγκαίνια, είναι ουσιαστικά τα εγκαίνια της επίσημης σφαγής των δανειοληπτών. Και μάλιστα με χρήματα του ΕΣΠΑ. Γιατί, αν αποτύχει – που είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει – στο ρόλο της αυτή η πλήρως αχρείαστη υπηρεσία, τότε δεν θα έχουν χάσει δικά τους λεφτά, αλλά λεφτά του ΕΣΠΑ. Αλλά αν η κυβέρνηση έκανε νόμο του κράτους τη δωρεάν νομική βοήθεια, τότε θα «έχανε» λεφτά από τον προϋπολογισμό. Γιατί στο σχετικό νομοσχέδιο εγγράφεται κατ’ έτος ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κάλυψη της αποζημίωσης δικηγόρων και άλλων προσώπων που προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του συστήματος νομικής βοήθειας.

Βέβαια, αυτοί μπορεί να «έχαναν» κάποια χρήματα, αλλά θα κέρδιζε όλος ο κόσμος που δεν μπορεί να πληρώσει δικηγόρο για να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και να σώσει τη περιουσία του από τις τράπεζες και ταα distress funds.

Και σιγά μην προσφέρει τίποτα αυτή η νέα Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Αρμοδιότητά της υποτίθεται ότι είναι η ενημέρωση και εξυπηρέτηση των δανειοληπτών. Εξειδικευμένα στελέχη θα δίνουν συμβουλές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μεσολαβούν στις τράπεζες για τη διαχείριση των χρεών τους, για ρυθμίσεις και διακανονισμούς και παράλληλα, θα μεριμνά για την ομαλή λειτουργία του δικτύου 30 τοπικών Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), σε όλη τη χώρα. Πουθενά όμως δεν λέει ότι όλοι αυτοί οι υπάλληλοι που θα πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ, θα βοηθούν πραγματικά τους δανειολήπτες, όπως θα έκανε ένας δικηγόρος που πληρώνεται για να υπερασπιστεί τον πελάτη του. Μόνο διαμεσολαβητές θα είναι και τίποτε άλλο. Μια συμβουλευτική υπηρεσία του δημοσίου, ένα ΚΕΠ όπου πάει ο καθένας και του σφραγίζουν τα έγγραφα. Αλλά καμία απολύτως ουσιαστική βοήθεια, καμία υπεράσπιση των δικαιωμάτων του δανειολήπτη. Τίποτε άλλο παρά μια απλή διαμεσολάβηση. Κι όταν ο δανειολήπτης χρειαστεί νομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις τράπεζες, τότε τι θα γίνεται; Θα στέλνουν οι δικηγόροι της υπηρεσίας τους δανειολήπτες στα ιδιωτικά τους γραφεία για να βοηθήσουν επί πληρωμή; Δηλαδή με λίγα λόγια η υπηρεσία θα λειτουργία ως χώρος που θα προσφέρεται προς άγρα πελατών για δικηγορικά γραφεία που θα συνεργάζονται με την υπηρεσία.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, τα 30 ΚΕΥΔ, που θα απασχολούν 120 άτομα, θα λειτουργήσουν στις αρχές του νέου χρόνου. Δηλαδή όταν λήξει οποιαδήποτε προστασία για τους δανειολήπτες και θα ορμήσουν νόμιμα πια  τα αρπακτικά των distress funds για να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών. Το κάθε κέντρο θα απασχολεί τουλάχιστον τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη (πτυχίο Νομικής, Οικονομικών Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών κ.λπ.) και θα αποτελούν ουσιαστικά τον οικονομικό και νομικό σύμβουλο των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών ως προς τη διαχείριση των χρεών τους προς τις τράπεζες. Ο ρόλος της υπηρεσίας λοιπόν είναι διακοσμητικός. Αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να βοηθήσει τους δανειολήπτες, θα έκανε νόμο του κράτους τη δωρεάν νομική βοήθεια χωρίς εξάρτηση από το τεκμαρτό εισόδημα. Και θα μπορούσε να δώσει τα λεφτά του ΕΣΠΑ για κοινωνικά επιδόματα. Αλλά δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός της. Αλλιώς, ούτε τα distress funds θα έφερνε, ούτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.