«Λίφτινγκ» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

ΦΩΤΟ: REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

ΦΩΤΟ: REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Αύξηση 48% στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης προβλέπει μέχρι το 2026 η Fraport Greece η οποία έχει ήδη οριστικοποιήσει τα σχέδιά της για το μεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται σύντομα.

Το σχέδιο «αναμόρφωσης» του «Μακεδονία» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), και περιλαμβάνει βελτιωμένες εγκαταστάσεις και αναβάθμισης της εξυπηρέτησης των επιβατών.

Οπως αναφέρθηκε από την διοίκηση της εταιρείας με τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν «θα επιτύχει την ενδυνάμωση της εικόνας του αεροδρομίου σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας της Μακεδονίας».

Η διοικητική ομάδα της Fraport Greece οι κ.κ. Αlexander Zinell, Chief Executive Officer, Βαγγέλης Μπαλτάς, Chief Financial Officer, Ian Matheson, Chief Operations Officer και Bill Fullerton, Chief Technical Officer τόνισαν ότι στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της Μακεδονίας ως ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός, καθώς και η ενδυνάμωση της θέσης της πόλης ως σημαντικό εμπορικό, επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο?κόμβο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με τα σχέδια o τερματικός σταθμός του αεροδρομίου θα ανακαινιστεί και θα εκσυγχρονιστεί, ενώ θα πραγματοποιηθεί αναδιάπλαση των εμπορικών χώρων του αεροδρομίου.

Η Fraport Greece προχωρά, επίσης, σε σύναψη νέων συμφωνιών με αεροπορικές εταιρίες και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, συμφωνίες οι οποίες αποσκοπούν στη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της συνολικής τουριστικής αγοράς δίνοντας έμφαση στις αγορές που έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Οι σημαντικές βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αύξηση τόσο της χωρητικότητας του αεροδρομίου όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών περιλαμβάνουν: 47% αύξηση των σταθμών Check-in, 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών, 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών και διπλασιασμό των ζωνών ασφαλείας του αεροδρομίου. Ταυτόχρονα, όλες οι λειτουργίες του αεροδρομίου θα πραγματοποιούνται με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ασφαλείας.

Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών με τη δημιουργία θέσεων power-in/push-back, την ανακαίνιση του οδοστρώματος και την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού με λειτουργικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις.

Η εκδήλωση εγκαινίασε μία σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα μέσω των οποίων η Fraport Greece θα ενημερώσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τα σχέδιά της για τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας περιλαμβάνουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Άκτιον, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Όλα τα αεροδρόμια υποδέχτηκαν συνολικά περισσότερους από 23 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2015 συνολικά (ετήσια αύξηση 6%). Το 73% αυτών των επιβατών αποτελούν διεθνείς ταξιδιώτες.

Όπως προβλέπει η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο η Fraport Greece θα επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των αεροδρομίων στα πρώτα χρόνια, μέχρι το 2020. Στα επόμενα χρόνια, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις για τη συντήρηση και πιθανή αύξηση της χωρητικότητας, με βάση τον όγκο κίνησης. Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. (περιλαμβάνοντας την επένδυση των 330 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στην αρχική φάση).

Πηγή: Ημερησία