Η νέα φορολογία θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν πρόκειται να λυθεί με τα ημίμετρα που προωθούν οι τράπεζες ως ρυθμίσεις των δανείων. Τα σκληρά φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στα νοικοκυριά είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των κόκκινων δανείων γιατί οι δανειολήπτες καλούνταν να πληρώσουν επιπλέον φορολογία και δεν περίσσευαν χρήματα για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και τις δόσεις των δανείων τους.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τώρα, στο 2017, και δυστυχώς για άλλη μια φορά επαληθευόμαστε όταν λέγαμε ότι η αύξηση της φορολογίας θα φέρει και αύξηση του αριθμού των κόκκινων δανείων.

Αυτό θα γίνει και το 2017 καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται μέτρα τουλάχιστον 2,59 δισ. ευρώ.

Όμως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων εξαρτάται από την ανάπτυξη και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους πολίτες, καθώς το 2017 αναμένονται επιπλέον φόροι 1,835 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,464 δισ. από έμμεση φορολογία. Κι αυτό τη στιγμή που ήδη περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φάκελοι δανείων, επί συνόλου 9,4 εκατομμυρίων φακέλων στις τράπεζες, είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός, αν συνυπολογισθεί ότι ο ενεργά απασχολούμενος πληθυσμός στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 3,6 εκατομμύρια.

Απλό παράδειγμα είναι ότι τον  Σεπτέμβριος που οι πολίτες έπρεπε να πληρώσουν φόρους, υπήρξε επίπτωση στην ομαλή αποπληρωμή δανείων, ρυθμισμένων και μη. Έτσι και στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη, μόλις  2,8 προβληματικά δάνεια σε κάθε 100 μετατρέπονται σε ενήμερα, την ώρα που 3,5 δάνεια στα 100 περνούν από ενήμερα στο “κόκκινο”. Σύμφωνα με διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ένα στα τέσσερα δάνεια που εξυπηρετείται σήμερα κανονικά, θεωρείται ότι δεν μπορεί να εξοφληθεί, λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και των προοπτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι στο 40% των περιπτώσεων κόκκινων δανείων, η καθυστέρηση εξυπηρέτησης ξεπερνά τις 720 ημέρες, με αυξητικές τάσεις. Μεγαλύτερα του 90% είναι τα ποσοστά των καταγγελμένων απαιτήσεων για τις οποίες δεν έχει γίνει κάποιας μορφής οριστικής διευθέτησης, εξέλιξη για την οποία ευθύνεται και το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί είχαν παγώσει τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι από τη στιγμή που θα αυξηθεί η φορολογία, θα αυξηθούν και τα κόκκινα δάνεια, οπότε αναμένεται να αυξηθούν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Οπότε για ποια ανάπτυξη μας μιλάει η κυβέρνηση; Πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν οι πολίτες κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς και ωθούνται σιγά – σιγά στα όρια της φτώχειας, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί από αυτούς τα έχουν υπερβεί και πλέον μόλις και μετά βίας μπορούν να εκπληρώνουν τις βασικές τους ανάγκες; Πόσο μάλλον να εξυπηρετούν και τα δάνειά τους, για να μην χάσουν το σπίτι   τους από τις τράπεζες και τα αρπακτικά των distress funds; Θα πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν μέτρα που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες, αν οι πολιτικοί – όπου κι αν ανήκουν αυτοί – θέλουν πραγματικά να ενδιαφερθούν για τους πολίτες. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που σκοπό έχουν να κρύψουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν μια βελτιωμένη εικόνα της καθημερινότητας. Αλλά η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Κι αυτή είναι ότι οι πολίτες βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους – όσοι έχουν ακόμα εισόδημα – να συρρικνώνεται και πλέον να μην μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.