Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: REUTERS/FABRIZIO BENSCH

ΦΩΤΟ: REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό στην Ελλάδα για την οποία τα επιτόκια και οι πληρωμές χρέους δεν είναι πρόβλημα. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, επιχειρώντας να περιορίσει τις προσδοκίες για το εύρος των παραχωρήσεων που θέλει και μπορεί να κάνει το Βερολίνο στην αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια ώρα, στο «στρατηγείο» του ESM, αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα αναδιάταξης του χρέους, καταρχήν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα άμεσης απόδοσης, που θα ικανοποιεί τις, μαξιμαλιστικές, για τους Ευρωπαίους, απαιτήσεις του ΔΝΤ και θα είναι αποδεκτή σε πολιτικό επίπεδο από το Βερολίνο.

Τα σενάρια, καταρχήν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με κυρίαρχο θέμα τον περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου, εξετάστηκαν χθες στη συνάντηση μεταξύ του Ευκλ. Τσακαλώτου και του επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, ενόψει του σημερινού EuroWorking­Group, της Συνόδου του ΔΝΤ στις 7 – 9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και του κρίσιμου Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Τους δύο αξιωματούχους απασχόλησε και το μεγάλο αγκάθι, εκείνο της διαδικασίας συζήτησης των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων, την οποία αρνείται να κάνει το Βερολίνο, πριν από το 2018. Το ΔΝΤ όμως, μέχρις ώρας, ζητά να γίνει έως το τέλος του 2016, ώστε να αξιολογήσει στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων τη βιωσιμότητα του χρέους και να αποφασίσει εάν και πώς θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα: Ως σύμβουλος ή ως χρηματοδότης. Ο κ. Τσακαλώτος έστειλε πάντως ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία για το χρέος το συντομότερο, τονίζοντας πως οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. «Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια, θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια», εκτίμησε μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΤΕπ.

Κόβουν και ράβουν
Στη συνάντηση ο κ. Ρέγκλινγκ περιέγραψε στον κ. Τσακαλώτο προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, με τον υπουργό να δεσμεύεται πως οι εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει με ορίζοντα το Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το «παζάρι» γίνεται κυρίως για το πώς θα περιοριστεί το επιτοκιακό ρίσκο. «Κλειδί» θεωρείται ο περιορισμός στο εύρος της διακύμανσης των επιτοκίων, για παράδειγμα σε μία ζώνη πέριξ του 1,5%, με κεντρικό άξονα τις παραμέτρους που έχει θέσει το ΔΝΤ για επιτόκια και πληρωμές. Διαπραγμάτευση γίνεται και για το ύψος του χρέους, δηλαδή σε ποιο κομμάτι των 300 δισ. ευρώ θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως το «πακέτο» μπορεί να είναι ιδιαίτερα τεχνικό, αλλά μπορεί να εκληφθεί από τις αγορές ως σήμα ισχυρής εξυγίανσης του χρέους και αφετηρία για σταδιακή επαναπροσέγγιση με τις αγορές.

Ανασχεδιασμός χρέους
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Ρέγκλινγκ πως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων και ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ., μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, παραδέχθηκε ότι εκκρεμούν ακόμη τρία προαπαιτούμενα αλλά δεσμεύθηκε ότι θα είναι έτοιμα πριν από το Eurogroup, ενώ ανέφερε πως στη συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ τέθηκε η προετοιμασία των μέτρων για το χρέος. Για την πρόοδο στο θέμα, ο ESM θα ενημερώσει το EWG το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016, αν και θα υλοποιηθούν μετά το 2018. Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Β. Χόγιερ, που εκτίμησε πως στην κρίση κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο, όσο οι Ελληνες.

[Συνάντηση Μοσκοβισί-Φέσσα]
Αισιόδοξος ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση εμφανίστηκε χθες ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, σε συνάντηση στις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα. Ο κ. Φέσσας τόνισε πως με το ισχύον μείγμα πολιτικής της υπερφορολόγησης των νομοταγών επιχειρήσεων και μισθωτών είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανάκαμψη και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

Πηγή: Ημερησία