Βουλή: Σύγκρουση κυβέρνησης – Ν.Δ. σε δύο μέτωπα
Με ένα «βουνό» προβλημάτων βρέθηκε αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Μετά από την ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. αύριο Τετάρτη στην προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία ο κ. Τσίπρας αναμένεται να «συγκρουστεί» μετωπικά με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη δημόσια «κόντρα» τους μετά τη θερινή περίοδο.
Από το επιτελείο μάλιστα της Ν.Δ. προϊδεάζουν για «κατά μέτωπο επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα» με αιχμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τις αλλαγές στην Παιδεία. Στο δεύτερο μάλιστα οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι μπορεί να συσταθεί ένα μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Σήμερα στη Βουλή θα δοκιμαστεί και η κυβερνητική πλειοψηφία λόγω της απόφασης των Οικολόγων Πράσινων να καταψηφίσουν το άρθρο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση-πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Από τους Οικολόγους Πράσινους συμμετέχουν στην Κ.Ο. το ΣΥΡΙΖΑ δύο βουλευτές, ο Γιώργος Δημαράς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης η ψήφος του οποίου και λόγω της θέσης του έχει και σημειολογική σημασία.
Δύσκολη για την κυβερνητική συνοχή αναμένεται να είναι και η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία μετά και το μήνυμα των ΑΝΕΛ ότι στην κόντρα Φίλη-Ιερώνυμου είναι με την πλευρά της Εκκλησίας. Είναι μια διαφοροποίηση, την οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.
Στο χθεσινό υπουργικό στο Μαξίμου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, οι κ. Παππάς, Φλαμπουράρης, Φίλης, Σκουρλέτης, Γεροβασίλη, Θεοπεφτάτου, Ρήγας αλλά και σύμβουλοι του πρωθυπουργού.
Συζητήθηκαν όλα τα «ανοιχτά» θέματα από τις «μάχες» στη Βουλή, την αξιολόγηση, το μέτωπο της Παιδείας και φυσικά τις εξελίξεις μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Ειδικότερα το θέμα της κόντρας του υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος η απόφαση που πάρθηκε ήταν να δοθεί πλήρη στήριξη στον κ. Φίλη για το θέμα των αλλαγών στο μάθημα των θρησκευτικών. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε συστάσεις στον κ. Φίλη για τις δηλώσεις του για τη στάση των κληρικών στη Χούντα κ.λ.π. Ο ίδιος ο κ. Φίλης εξερχόμενος του Μαξίμου και με γραπτή δήλωσή του σημείωσε ότι οι αναφορές του «για ιστορικά ζητήματα, σε συνέντευξή μου, που μεγεθύνθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ, δεν ανατρέπουν τη σταθερή κατεύθυνσή μας για συνεργασία μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας».
Μάλιστα και ο κ. Φίλης δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι στο θέμα της Παιδείας μπορεί «να εξευρεθούν κοινή τόποι», προφανώς με μερίδα της αντιπολίτευσης. Στόχος του Μαξίμου είναι σε όλα τα μεγάλα και «ανοιχτά» θέμα το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση να εμφανίζεται με ενιαία φωνή, χωρίς «φάλτσα» που δίνουν λαβή για σχετικά δημοσιεύματα.
Πηγή: Ναυτεμπορική