Οι τράπεζες κοροϊδεύουν τους δανειολήπτες
Ο SSM κυνηγάει τις τράπεζες και οι τράπεζες τους δανειολήπτες. Όπως διαβάζουμε, οι τράπεζες ετοιμάζονται να κάνουν κούρεμα ύψους 10 – 12 δισ. ευρώ δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα προσεχή τρία χρόνια. Κι αυτό γιατί ο SSM έχει επιβάλει στις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 40% έως τα τέλη του 2019, δηλαδή κατά 40 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις εποπτικές αρχές, η μείωση θα προέλθει ως εξής:
• Περί τα 15 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις και αποπληρωμές δανείων.
• Περί τα 10 – 12 δισ. ευρώ από “κούρεμα” και διαγραφές δανείων.
• Περίπου 8 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds.
• Περίπου 5 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς ακινήτων.
Η μείωση των “κόκκινων” δανείων κατά 40 δισ. ευρώ συνιστά απαρέγκλιτη δέσμευση που θα πρέπει να τηρήσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με μικρές μόνο ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τους επιμέρους στόχους που τίθενται, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει κάθε εργαλείο, είτε αυτό είναι ρύθμιση, κούρεμα, πώληση ή ρευστοποίηση.
Αλλά οι δανειστές δεν γνωρίζουν – όμως θα έπρεπε να ψάξουν και να μάθουν – ποιες είναι οι μέθοδοι που μεταχειρίζονται οι τράπεζες. Οι οποίες, ουσιαστικά κοροϊδεύουν και παγιδεύουν τους δανειολήπτες με όρους τους οποίους δεν τους φανερώνουν.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με νέες συμβάσεις για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων που προτείνουν τράπεζες στους δανειολήπτες, όπως προκύπτει από καταγγελίες δανειοληπτών στο Σύλλογο Προστασίας Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, οι τράπεζες μεταχειρίζονται την εξής μέθοδο. Αν ένας δανειολήπτης έχει πάρει δάνειο 12.000 ευρώ και έχει πληρώσει τις 2.000 ευρώ, η τράπεζα τον καλεί για να ρυθμίσει το υπόλοιπό του. Όμως δεν προτείνει ρύθμιση για όλο το υπόλοιπο. Προτείνει ρύθμιση για τις 4.000 ευρώ και λέει ότι το υπόλοιπο ποσό θα διαγραφεί. Αλλά δεν αναφέρεται στη σύμβαση ούτε το νέο επιτόκιο, ούτε το δοσολόγιο. Επίσης, όταν ο δανειολήπτης ζητήσει να γραφτεί στη σύμβαση ότι τοπ υπόλοιπο χρέος του θα διαγραφεί, η τράπεζα απαντάει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γραφτεί στη σύμβαση.
Έτσι ο δανειολήπτης καλείται να υπογράψει σε κάτι που ουσιαστικά τον αφήνει εκτεθειμένο στις διαθέσεις της τράπεζας. Γιατί αν δεν αναγράφεται στη σύμβασή του ότι το υπόλοιπο του χρέους του θα διαγραφεί, δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος ότι μετά από την αποπληρωμή των 4.000 ευρώ, δεν θα δει το υπόλοιπό του αυξημένο και με τόκους και τη τράπεζα να του ζητάει να το εξοφλήσει.
Για αυτές τις περίεργες και ύποπτες ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προχωρήσει σε ανάλυση του κουρέματος που προτείνουν οι τράπεζες.
Εν αναμονή αποκαλύψεων λοιπόν. Και θα αναμένουμε και τις απαντήσεις των τραπεζών.