Καλά θα κάνουν να προσέχουν οι τράπεζες με τους πλειστηριασμούς

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αρχίζουν το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες, από τις 15 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα δικαστήρια. Όπως διαβάζουμε, είναι ήδη έτοιμοι οι πρώτοι 2.000 φάκελοι, με σκοπό ο αριθμός να ανέλθει σε 5.000. Αυτοί οι πλειστηριασμοί έχουν σκοπό να τιμωρήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν προσέρχονται για να εξυπηρετήσουν ή να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, και επίσης να αποτελέσουν φόβητρο για τους υπόλοιπους, ώστε να σπεύσουν να προσέλθουν στις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους. Όπως διαβεβαιώνουν οι τραπεζίτες, οι πλειστηριασμοί αυτοί έχουν στόχο ακίνητα άνω των 300.000-400.000 ευρώ και υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θίξουν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και ότι δεν σκοπεύουν να προκαλέσουν σκηνές Ισπανίας στην Ελλάδα, όπου τα ΜΑΤ περούσαν στο δρόμο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς είχαν προσφύγει σε μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών.

Καλά θα κάνουν να προσέξουν πάρα πολύ οι τραπεζίτες για το μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν αυτή τη πρακτική τους. Γιατί, όπως γνωρίζουν πολύ καλά, όλοι αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι δικά τους παιδιά. Είναι όλοι αυτοί που ενώ είχαν κάποια χρήματα στην άκρη, οι τραπεζίτες τους πρότειναν να μην τα ξοδέψουν, αλλά να τα κρατήσουν σαν εγγύηση και να πάρουν ένα υψηλής αξίας δάνειο για να πάρουν σπίτι. Γιατί, εδώ που τα λέμε, ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να πάρουν τόσο υψηλό δάνειο για να αγοράσουν σπίτι αξίας 300.000-400.000 ευρώ.

Οι απλοί δανειολήπτες, οι απλοί καταναλωτές και εργαζόμενοι, που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα υψηλό δάνειο γιατί δεν είχαν τόσο υψηλό εισόδημα, έπαιρναν πολύ φθηνότερα σπίτια.

Οι τραπεζίτες όμως θα πρέπει να προσέχουν πολύ με το θέμα των πλειστηριασμών και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί τελευταία αυξάνονται και πληθύνονται οι δικαστικές αποφάσεις που διαπιστώνουν συνυπαιτιότητα των τραπεζών στη χορήγηση δανείων. Όλο και περισσότεροι δανειολήπτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των τραπεζών – και ως ένα βαθμό δικαιώνονται – και κερδίζουν μείωση των δόσεων του δανείου τους, ακόμη και μηδενισμό των δανείων τους.

Σε νέα περίπτωση σε δικαστήριο της Πάτρας, όπου προσέφυγε ζευγάρι εκπαιδευτικών κατά τράπεζας από την οποία είχε πάρει δάνειο, ο δικαστής αποφάσισε το εξής:

Ότι «οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για το ύψος των δανείων που έλαβαν. Διότι: πρώτον, οι Τράπεζες μπορούσαν να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιο των αιτούντων και να μην επιτρέψουν υπερδανεισμό και δεύτερον, εάν τους έκριναν ακατάλληλους θα έπρεπε να μην τους εγκρίνουν τις δανειοδοτήσεις.

Το κυριότερο όμως βρίσκεται στο τέλος. Εκεί ο Δικαστής σημειώνει ότι: Οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ενώ γνώριζαν τις δυνατότητες των αιτούντων, εβρισκόμενες σε καθεστώς πιστωτικής εφορίας»!

Αυτό σημαίνει ότι δεν ευθύνονται οι δανειολήπτες για τον υπερδανεισμό τους, αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα που έδιναν δάνεια αφειδώς!

Γι αυτό, να προσέξουν καλά οι τραπεζίτες σε περίπτωση που περάσει από το μυαλό τους να στραφούν εναντίον των ανήμπορων δανειοληπτών.