Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι

ΦΩΤΟ: EPA/ROBERT GHEMENT

ΦΩΤΟ: EPA/ROBERT GHEMENT

Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 Γερμανούς (44%) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45% θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos. Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40% των Πολωνών, το 45% των Γάλλων και το 48% των Ιταλών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015.

Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και στην Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55% αντίστοιχα θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Οπως γράφει η γερμανική Die Welt, αν και το κλείσιμο των συνόρων δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας, το 71% πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα.

Η έρευνα διεξήχθη πριν από τις επιθέσεις στη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ κσι το Ανσμπαχ.

Ο μεγαλύτερος φόβος ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταμφιέζονται σε πρόσφυγες υπάρχει μεταξύ των Τούρκων (83%). Στη Ρωσία και την Ουγγαρία τον ίδιο φόβο εκφράζει το 77% και το 72% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μόλις ένας στους έξι Ισπανούς φοβάτει ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων (16%).

Aξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22% των Γάλλων, το 28% των Τούρκων και το 38% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία τους.

Αντίθετα, το 44% των Ούγγρων και το 43% των Ισπανών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ομαλή ενταξη των προσφύγων στις κοινωνίες τους.

Ο δρ. Ρόμπερτ Γκριμ, επικεφαλής των Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών στο ινστιτούτο Ιpsos στη Γερμανία βλέπει μια πόλωση μεταξύ των Ευρωπαίων αναφορικά με το προσφυγικό.

«Αλληλεγγύη από τη μία πλευρά, αλλά και φόβος από την άλλη για εισαγωγή της τρομοκρατίας. Αυτή η διάσταση προσδιορίζει το εύρος των απόψεων σε πολλές χώρες της ΕΕ. Ο χειρισμός των αιτούντων άσυλο, δηλαδή η αποδοχή και η κοινωνική ένταξη των νεοεισερχομένων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι οι πολιτικές συζητήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον . Ακόμα και στην προεκλογική εκστρατεία για τις επερχόμενες γενικές εκλογές το 2017 στη Γερμανια αυτές οι ερωτήσεις θα κυριαρχήσουν», αναφέρει.

Πηγή: Ναυτεμπορική