Αποπληθωρισμός για 41ο μήνα, αλλά η ακρίβεια στην αγορά παραμένει
Σε αποπληθωρισμό για 41ο διαδοχικό μήνα παρέμεινε η ελληνική οικονομία τον Ιούλιο με τις τιμές να καταγράφουν μείωση 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μάλιστα ο αποπληθωρισμός, με βάση την εξέλιξη του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή, επιταχύνθηκε τον Ιούλιο, μήνα διενέργειας και των θερινών εκπτώσεων, σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν είχε καταγραφεί πτώση 0,7% στις τιμές.
Η υποχώρηση κατά 1% του γενικού δείκτη τιμών καταναλώτή αποδίδεται κυρίως στη διψήφια πτώση των τιμών στα είδη ένδυσης – υπόδησης, στις μειώσεις των τιμών στα ενοίκια, το πετρελαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό καθώς και στις τιμές της βενζίνης. Στον αντίποδα, όμως, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, με επίκεντρο τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, τα ποτά, καθώς και ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές Ιουνίου, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά μία μονάδα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και άλλοι έμμεσοι φόροι. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές σε ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια – κυλικεία παρουσίασαν αύξηση 3,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Σε όρους εναρμονισμένου πληθωρισμού, οι τιμές παρουσίασαν οριακή άνοδο 0,2% τον Ιούλιο, με τον δείκτη να παραμένει σε θετικό έδαφος για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Τα στοιχεία
Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για την εξέλιξη του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, η πτώση 1% που καταγράφηκε τον Ιούλιο, συνδέεται κυρίως με τη μείωση τιμών στην ένδυση – υπόδηση κατά 14,2%, στη στέγαση κατά 4,3% και στις μεταφορές κατά 5%. Αντίθετα στην κατηγορία της διατροφής και των αλκοολούχων ποτών οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% κατά μέσο όρο ενσωματώνοντας σημαντικές αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως το ψωμί και τα δημητριακά (2%), το λάδι (9,6%), το μοσχαρίσιο κρέας (2,4%), τα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά (2%), τη ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά κατά 5,1%, τα νωπά λαχανικά κατά 13,2% και τον καφέ – κακάο – τσάι κατά 7,2%. Αύξηση 3,4% σημείωσαν οι τιμές στον κλάδο της υγείας, εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα (5,6%) και στις κλινικές (6,7%). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση 0,9% των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες. Σημαντική ήταν η μείωση που καταγράφηκε στις τιμές της βενζίνης (10,1%), του πετρελαίου κίνησης (10,5%), της αγοράς αυτοκινήτων (5,4%) και των συνδυασμένων μεταφορών επιβατών (3,8%), εξέλιξη που στήριξε την πτώση 5% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στον κλάδο των μεταφορών. Ωστόσο αξιοσημείωτη αύξηση 12,5% σημείωσαν οι τιμές για τη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο. Ταυτόχρονα άνοδος 0,8% καταγράφηκε στις τηλεφωνικές υπηρεσίες ενώ κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές στην κατηγορία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αποπληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 2013 υπό το βάρος της ύφεσης και των μέτρων δημοσιονομικής πρσαρμογής που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων. Ο αποπληθωρισμός έφθασε στο υψηλότερο σημείο του τον Νοέμβριο του 2013, όταν οι τιμές είχαν μειωθεί 2,9% σε ετήσια βάση.
Πηγή: Ημερησία