«Ηλεκτροσόκ» στη ΔΕΗ λόγω τελών για τις ΑΠΕ – Φόβοι για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια
Στα 287,17 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, για την κάλυψη του οποίου το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που ψηφίζεται στη Βουλή, προβλέπει την επιβολή μίας νέας χρέωσης στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, με τη ΔΕΗ να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος: 34 εκατ. ευρώ κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για το 2016 ή 150 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) δείχνουν ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σωρευτικά στα 214,32 εκατ. ευρώ με προοπτική να φθάσει στα 287,17 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Στη συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε κορυφαίο το ζήτημα και υπεραμύνθηκε του νέου συστήματος, λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές: To νέο κούρεμα στις τιμές των ΑΠΕ, την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), το οποίο επιβαρύνει απ’ ευθείας τον καταναλωτή ή τη μετακύλιση του κόστους στους προμηθευτές.
Τώρα αν οι προμηθευτές μετακυλίσουν το έξτρα κόστος στα τιμολόγια ρεύματος, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ερώτημα, με το υπουργείο να ευελπιστεί ότι μέρος τουλάχιστον της επιβάρυνσης θα απορροφηθεί από τις εταιρείες, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Για τη ΔΕΗ η δαπάνη θα είναι η μεγαλύτερη, επειδή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρεύματος, με μερίδιο περίπου 92% της αγοράς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αναλογικά δεν θα το επωμιστούν και οι υπόλοιπες εταιρείες.
Το ακριβές κόστος για κάθε παίκτη θα προκύψει αφού η εκδοθεί η τελική απόφαση της ΡΑΕ ως την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Η νέα χρέωση, σε ευρώ/MWh, θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη Χονδρική Αγορά (τιμή βάσει της οποίας αγοράζουν οι προμηθευτές την ηλεκτρική ενέργεια και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν, αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα. Η ΟΤΣ διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη συμβατική μονάδα παραγωγής (κατά κανόνα φυσικού αερίου) που μπαίνει στο σύστημα. Οσο περισσότερη πράσινη ενέργεια όμως εισρέει στο δίκτυο, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες για τις πιο ακριβές συμβατικές μονάδες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση της χονδρικής τιμής.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ειδικά φέτος, η οριακή τιμή μειώθηκε σημαντικά, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος. Η υποχώρηση αυτή πάντως δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη πτώση στα τιμολόγια λιανικής. Η πτώση της ΟΤΣ είχε, μεγαξύ άλλων, ως αποτελεσμα τη μαύρη τρύπα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας τη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή και τις εγγυημένες τιμές ανά τεχνολογία ΑΠΕ.
Η ΓΕΝΟΠ σε χθεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» για τη ΔΕΗ τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας το φορτίο για την επιχείρηση σε 150 εκατ. ευρώ για φέτος και σε 300 εκατ. ευρώ για το 2017. Προειδοποιεί δε ότι το έξτρα κόστος θέτει σε κίνδυνο την πρόσφατη απόφαση για την έκπτωση κατά 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
«Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του άρθρου 99», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, η οποία κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων που συνδέονται με την τηλεθέρμανση πόλεων ως ΣΗΘΥΑ, προκειμένου να εντάσσονται στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο και να πληρώνονται αντίστοιχα.
Η πρόταση κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο υπουργός, από την πλευρά του, μιλώντας στη Βουλή εκτίμησε το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ φέτος σε 34 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «πηγαίνουμε με ομαλό τρόπο σε μία νέα κατάσταση με οφέλη για όλους. Ηταν υπερβολικές οι αποδόσεις των ΑΠΕ στο παρελθόν, με σχέδια που είχαν αποδόσεις 18%-25% και έπαιρναν και ενισχύσεις με τον επενδυτικό νόμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού (target model).
Κόστος
Η ΓΕΝΟΠ σε χθεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» για τη ΔΕΗ τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας το φορτίο για την επιχείρηση σε 150 εκατ. ευρώ για φέτος και σε 300 εκατ. ευρώ για το 2017.
Π. Σκουρλέτης
Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε κορυφαίο το ζήτημα και υπεραμύνθηκε του νέου συστήματος, λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές.
Πηγή: Ημερησία