Διαψεύδονται τα σενάρια για εκλογές
«Φρένο» στα σενάρια που φέρουν τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις και να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, επιχείρησε να βάλει χθες το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ν. Βούτση να επισημαίνει ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν μια πιθανή επιλογή για το επόμενο διάστημα».
Τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εξ αιτίας των αλλεπάλληλων κυβερνητικών εξαγγελιών για την ενίσχυση των ιδιαίτερα χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και όσων ακολούθησαν της συζήτησης στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.
Πληροφορίες από πολλαπλά κυβερνητικά και κομματικά κέντρα έκαναν λόγο για εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, χωρίς προηγουμένως να υπογράψει τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα επιφέρει επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και οι οποίες θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρημένη εικόνα της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν στη συνείδηση της κοινής γνώμης.
Οι εισηγητές δε των πρόωρων εκλογών φέρονται να προκρίνουν μια τέτοια εξέλιξη για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, για σταματήσουν την πτώση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά την εφαρμογή των νέων φορορολογικών μέτρων και να «πετάξουν» την «καυτή πατάτα» της δεύτερης αξιολόγησης στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη και των όποιων κυβερνητικών του συμμάχων. Δεύτερον, για να «κάψουν» όσο το δυνατόν πιο σύντομα το μπόνους των 50 εδρών και να εφαρμοστεί στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση η απλή αναλογική που ψηφίστηκε, ευελπιστώντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα προκηρυχθούν αμέσως εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο. Και τρίτον, να ανακόψουν τις εν εξελίξει διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού ακόμη κι αν συμπράξουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, το νέο σχήμα δεν θα προλάβει να αποκτήσει τη δυναμική που θα του δώσει μια ανοικτή ψηφοφορία για την εκλογή τους επικεφαλής του από τη βάση.
Τα σενάρια αυτά, ωστόσο, επιχείρησε χθες να… «φρενάρει» το Μέγαρο Μαξίμου, αφενός γιατί οι δανειστές φέρονται να απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο πρόκλησης πολιτικής αστάθειας και οι εκλογές ενέχουν πάντα έναν τέτοιο κίνδυνο και αφετέρου γιατί εκλογικός αιφνιδιασμός χωρίς… διαψεύσεις παύει να είναι… αιφνιδιασμός. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος σε διαδικτυακή του συνέντευξη υπογράμμισε ότι «η αποτίμηση για την κυβέρνηση θα έρθει στις συνταγματικές προθεσμίες της θητείας της» και τόνισε πως «οι εκλογές δεν αποτελούν μια πιθανή επιλογή για το επόμενο διάστημα».
Ο κ. Βούτσης, ωστόσο, επισήμανε ότι «βεβαίως, όλα θα κριθούν και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους», αφού όπως είπε «το 2017 θα είναι χρόνος ορόσημο για την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε όχι μόνο να μην υπάρξει ο λεγόμενος κόφτης, αλλά να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα στην ανάπτυξη και να υπάρξουν λύσεις τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για το θέμα της πρόσβασης στις αγορές». Ο ίδιος, πάντως, έκλεισε και τις όποιες προοπτικές διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας τονίζοντας πως η μέγιστη δυνατή σύγκλιση που επιδιώκει η κυβέρνηση στη Βουλή «δεν σημαίνει ότι κυοφορούνται αλλαγές ή μόνιμες συμπορεύσεις στη συγκρότηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την τετραετή περίοδο την οποία διανύουμε».