Γυναικεία υπόθεση το Brexit;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung και υπενθυμίζει το ενδιαφέρον της νέας πρωθυπουργού να στηρίξει την πολιτική ανέλιξη ομοφύλων της. Ποια είναι τα πιθανά ονόματα γυναικών υπουργών.

ΦΩΤΟ: P.MACLAINE

ΦΩΤΟ: P.MACLAINE

Οι δύο γυναίκες που την προηγούμενη Δευτέρα το βράδυ είχαν τις καλύτερες θέσεις ακριβώς δεξιά και αριστερά της Τερέζα Μέι, όταν έκανε τις πρώτες δηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο ως επόμενη πρωθυπουργός. Επρόκειτο για την Άμπερ Ραντ και την Τζάστιν Γκρίνινγκ. Η εγγύτητα δεν ήταν τυχαία. Οι δύο κυρίες έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν υπουργικό αξίωμα στη νέα κυβέρνηση Μέι. Και όχι μόνο. Αναμένεται ότι ο αριθμός των γυναικών υπουργών θα αυξηθεί σημαντικά.

«Women2win»

Έτσι η βρετανική πολιτική θα χρωματιστεί από την γυναικεία παρουσία στα υπουργικά έδρανα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Η Τερέζα Μέι είναι 76η βρετανίδα πρωθυπουργός, αλλά η δεύτερη γυναίκα στο αξίωμα μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Μέι ήταν πάντα της άποψης ότι τα σημαντικά υπουργεία θα πρέπει να τα αναλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες. Ήδη το 2005 η Μέι πήρε την πρωτοβουλία και ίδρυσε μια ένωση, τη «Women2win», με στόχο την προώθηση γυναικών στην πολιτική. Ειρωνεία της ιστορίας: ανάμεσα στις γυναίκες που προώθησε ήταν και η Άντρεα Λέντσομ, που εξελέγη το 2010 βουλευτής και ήταν αντίπαλός της στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια νέου πρωθυπουργού. Στο κοινοβούλιο το ένα τρίτο των βουλευτών είναι γυναίκες. Βέβαια ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών υπουργών στην κυβέρνησή του, αλλά τελικά ανάμεσα στα 22 χαρτοφυλάκια. Μόνο στα επτά επικεφαλής ήταν γυναίκες. Και στα πιο βασικά υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Εσωτερικών γυναίκα υπουργός ήταν μια – η Τερέζα Μέι.

Πιθανά ονόματα
Στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι υποψήφιες για ένα από τα υπουργεία αυτά είναι η μέχρι τώρα υπουργός Ενέργειας Άμπερ Ραντ, 52 χρονών, δημοσιογράφος και επενδύτρια. Εξελέγη βουλευτής το 2010 και στο δημοψήφισμα τάχθηκε μετά βδελυγμίας κατά του Brexit. Προφίλ απέκτησε σε τηλεοπτική συζήτηση, όταν κοντραρίστηκε άγρια με τον κομματικό της σύντροφο και νέο υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Υπουργικό αξίωμα αναμένεται να αναλάβει και η μέχρι τώρα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Τζάστιν Γκρίνινγκ, 47 χρονών. Είναι έμπιστη της Μέι και ηγήθηκε της καμπάνιας της για να γίνει πρωθυπουργός. Ενδεχόμενα να πάρει ένα χαρτοφυλάκιο πιο εκτεθειμένο στα φώτα της δημοσιότητας, όπως το Παιδείας ή αυτό της Υγείας. Από το 2005 στα βουλευτικά έδρανα προκάλεσε θόρυβο όταν ως πρώτη υπουργός των Τόρηδων αποκάλυψε ότι είναι λεσβία. Πιθανότητες να διατηρήσουν το υπουργικό τους αξίωμα έχουν και άλλες τέσσερις γυναίκες της προηγούμενης κυβέρνησης Κάμερον.

Εκπροσώπηση και από το LEAVE

Η νέα πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει υπουργεία και σε εκπροσώπους του στρατοπέδου υπέρ του LEAVE, ειδάλλως δεν θα μπορέσει να ενώσει το βαθιά διαιρεμένο κόμμα της και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κυβερνήσει με την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει. Γυναίκες υπάρχουν αρκετές και σε αυτό το στρατόπεδο. Πρώτα από όλα η Άντρεα Λέντσομ, που με την αιφνιδιαστική της παραίτηση την προηγούμενη Δευτέρα άνοιξε τον δρόμο προς την Downing Street για την Τερέζα Μέι. Άλλη υποψήφια είναι η ινδικής καταγωγής Πρίτι Πάτελ, 44 χρονών και βουλευτής από το 2010.

Ο Κάμερον την περιέλαβε στην κυβέρνησή ττου για να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση το κόμμα του οι ινδικής καταγωγής βρετανοί πολίτες. Η Πάτελ διακρίθηκε για τη ρητορική της υπέρ του Brexit, υποσχόμενη ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιο εύκολο το άνοιγμα ινδικών εστιατορίων. Υπάρχει και μια άλλη γυναίκα που το πολιτικό της άστρο αρχίζει να ανατέλλει: πρόκειται για την Ρουθ Ντέιβιντσον, 37 χρονών. Κάθεται στα έδρανα του κοινοβουλίου της Σκωτίας και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στις τηλεμαχίες κατά του Brexit. Η επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας θα βρίσκεται προς το παρόν σε θέση εφεδρείας, αλλά η υπουργοποίησή της δεν φαίνεται ότι θα αργήσει.

Πηγή: Deutsche Welle