Κακόβουλο λογισμικό υποκλέπτει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών
Για κακόβουλο λογισμικό, που προσβάλλει smartphone και τάμπλετ ενημερώνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του χρήστες του Διαδικτύου.
Διαδίδεται μέσω sms, τα οποία προτρέπουν τους χρήστες να ακολουθήσουν σύνδεσμο, με την ενεργοποίηση του οποίου προκαλείται η εγκατάστασή του στις συσκευές τους.
Το κακόβουλο λογισμικό «υποδύεται» γνωστές εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει οι χρήστες στη συσκευή τους, με στόχο την υποκλοπή στοιχείων εισόδου σε αυτές, καθώς και στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών.
Παράδειγμα μηνύματος κειμένου αποτελεί: «Δεν καταφέραμε να παραδώσουμε την παραγγελία σας. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παράδοση της παραγγελίας ακολουθήστε τον σύνδεσμο hxxp://……». Η εν λόγω τεχνική χαρακτηρίζεται ως «sms phishing» (ή smishing) και αποτελεί τεχνική υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω αποστολής μηνυμάτων κειμένου.
Οι χρήστες ακολουθώντας τον σύνδεσμο που αναγράφεται στο κείμενο, προκαλούν την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή τους, το οποίο εκκινεί διεργασία ανίχνευσης εγκατεστημένων εφαρμογών. Όταν ο χρήστης εκκινήσει μια εφαρμογή, την οποία «υποδύεται» το κακόβουλο λογισμικό, εμφανίζει φόρμα εισαγωγής στοιχείων, πανομοιότυπη με εκείνη της πραγματικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα τα στοιχεία εισόδου της εφαρμογής ή/και τα στοιχεία εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, να αποστέλλονται στους δράστες.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες φορητών συσκευών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας, για την αποφυγή προσβολής από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να:
- μην ανοίγουν συνδέσμους (links) που λαμβάνουν από «αυτόκλητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms). Οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
- εγκαθιστούν μόνο εφαρμογές που διατίθενται στα επίσημα ηλεκτρονικά «καταστήματα» των λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές.
- να ενημερώνουν τακτικά (updates) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) στη συσκευή.
- να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.