Πώς ένας μέσος καπνιστής επιβαρύνει το DNA του ανά 15 τσιγάρα!

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Επανάσταση στη θεραπεία των καρκίνων του πνεύμονα και του δέρματος αναμένεται να φέρει η αποκρυπτογράφηση των γονιδίων τους, η οποία ολοκληρώθηκε.

Οι γονιδιωματικοί χάρτες όχι μόνο ανοίγουν το δρόμο για πιο έγκαιρο εντοπισμό όγκων μέσω εξέτασης αίματος, αλλά προσφέρουν και νέους στόχους για ανάπτυξη φαρμάκων, ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα του ερευνητικού μη κερδοσκοπικού φορέα της Βρετανίας «Wellcome Trust».

Επιστήμονες από διάφορες χώρες εργάζονται ώστε να ετοιμάσουν τον κατάλογο όλων των γονιδίων που εμφανίζουν βλάβη σε πολλά είδη καρκίνου.

Η Βρετανία έχει εστιάσει στον καρκίνο του μαστού, η Ιαπωνία του ήπατος και η Ινδία του στόματος.

Η Κίνα μελετά τον καρκίνο του στομάχου και οι ΗΠΑ του εγκεφάλου, των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Επιστήμονες από τη Διεθνή Ένωση Γονιδιώματος του Καρκίνου (International Cancer Genome Consortium), που δραστηριοποιείται σε 10 χώρες, δήλωσαν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5 χρόνια και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να ολοκληρωθεί η γιγαντιαία αυτή έρευνα.

Ο Καθηγητής και υποδιευθυντής του Wellcome Trust Μάικλ Στράτον, δήλωσε ότι οι κατάλογοι αυτοί πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε σχετικά κάθε είδους καρκίνο.

Πρόσθεσε ότι εντοπίζοντας όλα τα γονίδια του καρκίνου θα μπορούν οι επιστήμονες να αναπτύξουν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένα γονίδια που φέρουν μεταλλάξεις και θα φανεί ποιοι ασθενείς πρόκειται να ωφεληθούν από αυτές τις νέες θεραπείες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον κώδικα του DNA για το μελάνωμα ο οποίος περιείχε περισσότερα από 30.000 λάθη, που προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο.

Ο κώδικας DNA του καρκίνου του πνεύμονα εμφάνιζε περισσότερα από 23.000 λάθη, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στην έκθεση στον καπνό.

Από αυτό το εύρημα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας μέσος καπνιστής αποκτά μια νέα μετάλλαξη για κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει.

Αν και πολλές από αυτές τις μεταλλάξεις θα είναι αβλαβείς ορισμένες θα προκαλέσουν καρκίνο.

Ο ερευνητής του Wellcome Trust, δρ Πίτερ Γκάμπελ, που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε ότι είναι σαν να παίζει κάποιος ρώσικη ρουλέτα.

Εξήγησε ότι τις περισσότερες φορές οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε αθώες περιοχές του γονιδιώματος, αλλά ορισμένες θα στοχεύσουν τους σωστούς στόχους για τον καρκίνο.

Διακόπτοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου σε φυσιολογικά πλαίσια με το πέρασμα του χρόνου, δήλωσε. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα κύτταρα του πνεύμονα που περιέχουν μεταλλάξεις αντικαθίστανται τελικά με νέα που δεν έχουν γενετικά λάθη.

Μελετώντας τους καταλόγους γονιδίων του καρκίνου με λεπτομέρεια, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι θα καταστεί ενδεχομένως δυνατό να ανακαλύψουν ακριβώς ποιοι παράγοντας του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος προκαλούν την εμφάνιση των διαφόρων όγκων.

Ειδικοί στον καρκίνο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα ευρήματα.

Το Ίδρυμα για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που αποκτάμε την ακολουθία ολόκληρου γονιδιώματος καρκίνου και πιθανόν θα επακολουθήσει παρόμοια κατανόηση άλλων γονιδιωμάτων καρκίνου».