Βασανιστικό το κλείσιμο της αξιολόγησης
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το μεσημέρι η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει όλες τις εκκρεμότητες, σημαντικότερη των οποίων είναι η υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση υπό μορφή τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας (EWG) τουEurogroup, η οποία εξέτασε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η τελευταία φάση της διαδικασίας που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Χθες, στη βελγική πρωτεύουσα επικρατούσε αισιοδοξία τόσο στους κόλπους της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σήμερα, όπως υποσχέθηκαν οι ελληνικές αρχές, αλλά και οι τεχνικές ομάδες των θεσμών, που θεωρούν τον στόχο απολύτως εφικτό.
«Δεν έχουμε ολοκληρώσει 100%, ωστόσο οι συνεργάτες στην Αθήνα ευελπιστούν πως αυτό θα γίνει μέχρι αύριο (σ.σ.: σήμερα) το μεσημέρι» τόνισε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων, προσθέτοντας ότι μας αρκεί μια επιστολή-επιβεβαίωση από την Κομισιόν για να θεωρήσουμε την αξιολόγηση ως ολοκληρωμένη.
Η αξιοποίηση του Ελληνικού
Η μη πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης οφείλεται στη συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Για τους θεσμούς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό προαπαιτούμενο γιατί θεωρούν ότι η έναρξη υλοποίησης του σχεδίου αυτού, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους του, στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές και βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Εκτός από το Ελληνικό, μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχαν και άλλες μικρότερης σημασίας εκκρεμότητες, οι οποίες θα πρέπει επίσης να κλείσουν.
Η μη πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης οφείλεται στη συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι σήμερα και οι εξής εκκρεμότητες: η συμφωνία για την εκχώρηση του 5% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΤΕ, ΟΤΕ καθώς επίσης και η μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή να υποβληθεί η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης σε κοινοβούλια χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία) της Ευρωζώνης για έγκριση μαζί με την εκταμίευση της δόσης.
Θετική η έκθεση συμμόρφωσης
Η συζήτηση χθες έγινε σε καλό κλίμα, ενώ θετική ήταν η έκθεση συμμόρφωσης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που υπέβαλε η Κομισιόν στο EWG.
Το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί και τυπικά σήμερα, ενώ ταυτόχρονα με την υποβολή των τελικών κειμένων στα κοινοβούλια θα ξεκινήσει και η διαδικασία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup στις 16 Ιουνίου. Την παραπάνω ημερομηνία θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΕΜΣ στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει και την εκταμίευση της δόσης, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Ιουνίου.
Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, από την αρχή ο στόχος ήταν να κλείσει προσωρινά το ελληνικό ζήτημα, μόνιμη εστία κρίσης τα τελευταία χρόνια, πριν από τις 23 Ιουνίου και το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Το συνολικό ποσό της δόσης είναι 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων που απορρέουν από την παρούσα αξιολόγηση.
Είναι προφανές ότι η έγκαιρη έγκριση της εκταμίευσης θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει στη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.
Αγώνας δρόμου για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων
Σε αγώνα δρόμου ώστε οι (τουλάχιστον) δύο βασικές εκκρεμότητες που χωρίζουν την Ελλάδα από την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ να κλείσουν εντός της ημέρας επιδίδεται από χθες η κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν χθες το απόγευμα συγκρατημένα αισιόδοξα όσον αφορά τις πιθανότητες ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.
Και αυτό διότι μεταξύ των βασικών εκκρεμοτήτων είναι και η υπογραφή του «μνημονίου» (MOU) για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα απαιτεί τον συντονισμό πολλών φορέων του Δημοσίου (υπουργείων, ΤΑΙΠΕΔ, αναδόχων κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μην είναι εξασφαλισμένο ότι οι υπογραφές θα μπουν εντός της ημέρας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν μέσα στην εβδομάδα -υπάρχει και νέα προγραμματισμένη συνάντηση του Euro Working Group την Πέμπτη και μάλιστα διά ζώσης αυτή τη φορά- ώστε το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ να εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο ή δυνατόν μέχρι τις 20 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup (16 Ιουνίου). Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, εκκρεμότητα φαίνεται να υπάρχει και με τη μεταβίβαση των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία επίσης θα πρέπει να διεκπεραιωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το Εurogroup της 16ης Ιουνίου.
Όσον αφορά το θέμα της μεταβίβασης των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ.: το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας), η ελληνική πλευρά φαίνεται να εξασφάλισε ολιγοήμερη πίστωση χρόνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» από το EWG για την εκταμίευση της δόσης χωρίς να έχει γίνει και τυπικά η μεταβίβαση των μετοχών.
Πάντως, πολλές από τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποτελέσουν «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων αυτών είναι οι «ουρές» του ασφαλιστικού, η αναμόρφωση των τιμολογίων για τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ, ΔΕΗ αλλά και ο έλεγχος της διοίκησης των τραπεζών.
Μοσκοβισί: Απομένει μόνο το 5% των προαπαιτούμενων
Την εμπιστοσύνη της ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κεφαλαίων διάσωσης πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφεραν κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε τηλεγράφημα του Reuters από Στρασβούργο.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν επιτελέσει το 95% των αναγκαίων αλλαγών, χωρίς ωστόσο να τις έχουν ολοκληρώσει. Ορισμένες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες ώρες» είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο που διαθέτει πριν από το Eurogroup για να ολοκληρώσει τα ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά» είπε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να δοθεί εντός του μηνός.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι ένας από τους όρους ήταν η σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην τακτική τους συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 16 Ιουνίου.
Πηγή: Ναυτεμπορική