Σε χαμηλά δεκαετίας οι επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η ηγετική θέση της Ευρώπης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα, καθώς οι επενδύσεις της στον τομέα μειώθηκαν κατά 21% το περασμένο έτος, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν επίπεδα ρεκόρ.

Η σημαντική πτώση, στα 48,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015, σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές έφτασαν το χαμηλότερο σημείο τους από το 2006.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδύσεις έφτασαν τα 328,9 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Δικτύου Πολιτικής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τον 21ο αιώνα (REN21), μίας διεθνούς ένωσης κυβερνήσεων, εμπορικών ενώσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Συνολικά, οι επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες μειώθηκαν κατά 8% πέρυσι, στα 130 δισ. δολάρια, με την Ευρώπη να σημειώνει μείωση 13,2 δις μεταξύ 2014 και 2015.

Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανά υποτομέα στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια το 2015 σημείωσαν ρεκόρ, με τη χρηματοδότηση να αυξάνεται κατά 17 δις δολάρια και 11% από το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, συνολικά οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη έχουν πέσει κατά περίπου 74 δισ. από το 2011, μετά από χρόνια σταθερής αύξησης μεταξύ 2005 και 2011. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γενικότερη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και στις αλλαγές στην πολιτική επιδοτήσεων.

Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέγραψαν το 2015 αύξηση επενδύσεων κατά 19% και 17%, αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο το σύνολο των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασε αυτό στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο σχετικά με τα αποτελέσματα αυτά, είναι ότι επιτεύχθηκαν σε μια εποχή που οι τιμές των ορυκτών καυσίμων βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν σε σημαντικά μειονεκτική θέση από την άποψη των κρατικών επιδοτήσεων», δήλωσε η Κριστίν Λινς, εκτελεστικός γραμματέας του REN21, που υποστηρίζει πως είναι απαραίτητη μία ριζική αλλαγή των υποδομών και των πολιτικών, ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.