Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το γιαούρτι
Σύμφωνα με πρόσφατες αναγωγές η αμερικάνικη αγορά γιαουρτιού αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις μέχρι τον επόμενο χρόνο.
Το γιαούρτι είναι γεμάτο βακτήρια. Περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες (επίσης γνωστές ως βακτήρια) ειδικά Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Αυτές οι καλλιέργειες μετατρέπουν το παστεριωμένο γάλα σε γιαούρτι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Κάποιες μάρκες περιέχουν Lactobacillus acidophilus, Bifidus και άλλες καλλιέργειες. Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να παίζουν ρόλο στο να προλαμβάνουν γαστροεντερικές λοιμώξεις και στο να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που περισσότερη έρευνα απαιτείται για να παγιωθεί ο σύνδεσμος μεταξύ του γιαουρτιού και των επιδράσεων του στην υγεία, οι πρώιμες έρευνες είναι ενθαρρυντικές.
Πάνω απ’ όλα το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης Β-12.
Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές – κανονικό, με φρούτα, ελληνικό, ελβετικό, ισλανδίας και αμέτρητες άλλες. Είναι σημαντικό να διαβάζει κανείς την ετικέτα με το περιεχόμενο και τα θρεπτικά συστατικά προσεκτικά. Κάποια είναι γεμάτα με θερμίδες, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη – που μετατρέπουν το γιαούρτο σε απολαυστικό επιδόρπιο αντί για ένα υγιεινό σνακ. Παρόλο που το γιαούρτι έχει φυσικές γλυκαντικές ύλες που προέρχονται από το γάλα κάποιες μάρκες διαθέτουν γιαούρτι με περισσότερα από 20 γραμμάρια ζάχαρης. Είναι προτιμότερο να αναζητήσετε γιαούρτι με λιγότερα από 15 γραμμάτια ζάχαρης, άπαχο.
Το ελληνικό γιαούρτι έχει διπλάσια πρωτεϊνη και λιγότερη ζάχαρη. Ενα φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι έχει 24 γραμμάρια πρωτεϊνης – το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερα αυγά. Είναι στραγγισμένο ώστε να χάνει τo τυρόγαλα με αποτέλεσμα να είναι πιο κρεμώδες και παχύρρευστο.
Eάν ψάχνετε τρόπους να κόψετε το κατεργασμένο λίπος και τις θερμίδες σκεφτείτε να αντικαστήσετε με άπαχο γιαούρτι το λίπος στο βούτυρο, το λάδι, την κρέμα που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε. Το γιαούρτι παρέχει υγρασία χωρίς λίπος καθιστώντας το μια ιδανική εναλλακτική για την προετοιμασία cookies, muffins, brownies, και κέικ.
Παρόλο που νέα είδη γιαουρτιού εμφανίζονται στα ράφια καθημερινά, το γιαούρτι δεν είναι κάτι καινούριο. Σε μια μορφή του καταναλωνόταν ήδη από το 5.000-6.000 π.Χ. Βοσκοί της κεντρικής Ασίας κουβαλούσαν γάλα σε κοντέινερ από στομάχι ζώων, όπου το γάλα έπηζε και παραγόταν το γιαούρτι. Υπάρχουν ιστορικές καταγραφές ότι το γιαούρτι ήταν ένα βασικό τρόφιμο του στρατού του Genghis Khan ενώ υπάρχει αναφορά του σε αρχαία ινδικά, περσικά και τουρκικά κείμενα.