«Χάνονται» οι μισοί φόροι – Οργιο παραοικονομίας και φοροδιαφυγής
Kάτω από το 50% είναι σήμερα η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα, αποκαλύπτει έρευνα του ΣΕΒ με τίτλο «Ποιος φοβάται τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;». Η διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να οδηγήσει στο «άσπρισμα» της παραοικονομίας κατά 10% και να αποφέρει 1 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ και μόνον, υποστηρίζει ο ΣΕΒ.
«Η καταθλιπτικά επαναλαμβανόμενη υπερφορολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε νέο κύμα όξυνσης της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου», εκτιμούν οι αναλυτές του ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίου του Συνδέσμου, που κυκλοφόρησε χθες. Όλο το βάρος των ολοένα αυξανόμενων φόρων πέφτει στους συνεπείς φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έφθασαν στο τέλος Απριλίου στα 88,5 δισ., εκ των οποίων τα 2,24 δισ. είναι τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα του α’ τετραμήνου 2016.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος προτείνει την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζοντας ότι σε ορίζοντα διετίας θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 60% την έκδοση εικονικών τιμολογίων, να περιορίσουν το κόστος των προμηθειών του Δημοσίου κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως, να μειώσουν το κόστος των επιχειρήσεων κατά 1-1,5 δισ. ευρώ ετησίως, να αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ τον χρόνο κ.λπ. Η μελέτη του ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα οδηγήσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη «μόνη ελπιδοφόρα λύση», που δεδομένης της υπερφορολόγησης και της ανεπάρκειας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπορεί να διευκολύνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να αρχίσει να ελαφρύνεται ο σύννομος πολίτης και ενδεχομένως να καταστεί εφικτή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Οι μόνοι χαμένοι θα είναι όσοι χρησιμοποιούν τη φοροκλοπή ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να καλύψουν τη χαμηλή παραγωγικότητα της επιχειρηματικής τους δράσης», αναφέρει το Δελτίο. Το φορολογικό σύστημα είναι έτσι διαρθρωμένο ώστε να ευνοεί αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και μαζί τους όσους δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά. Το απόστημα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, ιδίως σήμερα που επιβάλλεται τόσο υψηλή φορολογία. Η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προσφέρει τη δυνατότητα μετάβασης σε μία δικαιότερη κοινωνία, στην οποία το φορολογικό σύστημα δεν συντηρεί τους παρανομούντες και μπορεί να δώσει ανάσα στην υγιή επιχειρηματικότητα, που αγωνίζεται, κουβαλώντας τα βαρίδια του «ελληνικού συστήματος προστασίας της εγχώριας παραβατικότητας», αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ.
Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα παρουσιάζουν τη χαμηλότερη διείσδυση ανάμεσα στους «28» της Ε.Ε. Η χώρα μας βρίσκεται στους ουραγούς της ψηφιακής οικονομίας, παρά την επιβολή των capital controls.
- Το πρώτο βήμα για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων και η αυτοματοποίηση του φορολογικού και ελεγκτικού μηχανισμού. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Βραζιλία, το Μεξικό κ.λπ.
- Σήμερα στη χώρα μας, περίπου 8.000 επιχειρήσεις διακινούν ηλεκτρονικά περί τα 15 εκατ. τιμολόγια, από το σύνολο των 250 εκατ. τιμολογίων που εκδίδονται ετησίως.
- Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές διευκολύνουν στην αυτοματοποίηση των ελέγχων π.χ. μέσω της υποχρεωτικής αποστολής των ηλεκτρονικών τιμολογίων από τις επιχειρήσεις σε κρατικό φορέα, όπως η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και τον συνδυασμό τους με αυτόματα συστήματα διασταύρωσης, αξιολόγησης κ.λπ.
- Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές τους Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνον από το μέτρο αυτό το Δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
- Καθιέρωση της υποχρεωτικής πληρωμής των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές τους και το προσωπικό τους μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
- Καταβολή των οφειλών πελατών προς τις επιχειρήσεις με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για ποσά άνω των 75 ευρώ.
- Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές για την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά το μεταβατικό διάστημα, όπως η έκπτωση φόρου, η λοταρία με κληρώσεις δώρων κ.λπ.
- Υποχρεωτική καθημερινή ηλεκτρονική συγκεντρωτική αναφορά των ημερήσιων εσόδων από τις επιχειρήσεις.
- Χρήση ηλεκτρονικών παραβόλων στα δικαστήρια, καθιέρωση των ηλεκτρονικών προμηθειών στις δημόσιες προμήθειες, έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών κ.ά.
Μείωση κόστους
Ο Σύνδεσμος προτείνει την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζοντας ότι σε ορίζοντα διετίας θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 60% την έκδοση εικονικών τιμολογίων, να περιορίσουν το κόστος των προμηθειών του Δημοσίου κατά 200 εκατ., ετησίως και να μειώσουν το κόστος των επιχειρήσεων κατά 1-1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: Ημερησία