Γαλλική στήριξη σε προσφυγικό, χρέος και επενδύσεις
Ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας περιμένει ηκυβέρνηση από την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βαλς βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρωθυπουργός στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Γάλλο Πρωθυπουργό βρέθηκαν η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ο πόλεμος στη Συρία. Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γάλλο πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν ξεχνά την καθοριστική συμβολή της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ζώνη του ευρώ, ενώ ζήτησε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το οξύτατο ζήτημα του προσφυγικού και υπογράμμισε τις ευθύνες της Τουρκίας όσον αφορά την τήρηση των υποχρεώσεών της σχετικά με τη διαχείρισή του.
Επίσης ανέφερε ότι πρέπει άμεσα η Frontex να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψής του, που γίνεται λίγους μήνες μετά από αυτή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Αναφέρθηκε μάλιστα στην υποστήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για μια βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης και κατά τη διάρκεια του δείπνου έγινε μια χαλαρή συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Γάλλο ομόλογό του. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως» και είπε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία. Επισήμανε πάντως ότι θα έχουμε ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Γάλλοι.
Στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να βρεθούν θέματα επενδύσεων, το προσφυγικό και ένας οδικός χάρτης για την ενίσχυση της εταιρικής ελληνογαλλικής σχέσης. Η Αθήνα περιμένει επίσης στήριξη στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση, αυτή της «δίκαιης ανάπτυξης».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση καθορίζει τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου στοχεύοντας στη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο Πρωθυπουργός στο ότι «η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου θεσμοθετεί έναν κόφτη χρέους, ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα» και πρόσθεσε: «Η δέσμευση ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την αξιολόγηση χωρίς να πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές και είπε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος ανοίγεται μια προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας και έκανε λόγο για τρεις κεντρικές προτεραιότητες για να πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης: «Διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας, αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας δίκαιη κατανομή των βαρών». Προανήγγειλε επίσης την έναρξη τη συζήτησης με την κοινωνία, για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση».
Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε από τους υπουργούς στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν απομακρύνθηκαν οι κάμερες, ήταν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε τη λειτουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού ταμείου (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακή τράπεζα.