Η αντίδραση φέρνει αποτελέσματα
Μια γεύση από τις ίδιες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες κατά των ανήμπορων δανειοληπτών πήρε η Τράπεζα Πειραιώς και το υποκατάστημά της στη Νάουσα. Άρπαξαν, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα τα χρήματα της σύνταξης ενός ηλικιωμένου, μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας, και τον άφησαν άφραγκο μέσα στις μέρες του Πάσχα. Και μάλιστα χωρίς να τον ενημερώσουν και με ταχύτητα αστραπής. Στις 6 το πρωί είχαν μπει τα χρήματα στο λογαριασμό του, στις 6.05 το πρωί, είχαν κάνει φτερά.
Ο γιος του συνταξιούχου δεν έμεινε άπραγος. Πήγε και κατέθεσε μήνυση εις βάρος της συγκεκριμένης τράπεζας και εις βάρος του διευθυντή του υποκαταστήματός της στη Νάουσα. Και ως διά μαγείας, τα χρήματα επανεμφανίστηκαν στο λογαριασμό του. Και μάλιστα, και πάλι με ταχύτητα αστραπής. Στις 19 Μαΐου κατατέθηκε η μήνυση και σήμερα, ελάχιστες μέρες μετά και με τη μεσολάβηση του σαββατοκύριακου, τα χρήματα επιστράφηκαν.
Η συγκεκριμένη τράπεζες προσπάθησε να αποδείξει για άλλη μια φορά πόσο ανάλγητες είναι οι ελληνικές τράπεζες, όταν καταλαβαίνουν ή θεωρούν ότι έχουν απέναντί τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Σε αντίθεση με τις χαριστικές πρακτικές που ακολουθούν όταν έχουν απέναντί τους οικονομικά ισχυρούς επιχειρηματίες, μεγαλοεκδότες, μεγαλοκαρχαρίες και κόμματα, όπου βρίσκουν άπλετο χώρο για να κάνουν συμφωνίες και να βρουν συμφέρουσες λύσεις για τον πελάτη τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς παρακράτησε παράνομα από το λογαριασμό του συνταξιούχου στο υποκατάστημά της στη Νάουσα, το ποσό των 597,26 ευρώ από την κύρια σύνταξή του και το ποσό των 145,65 ευρώ από την πρόωρη σύνταξή του, από το μήνα Απρίλιο του 2016.
Αλλά αυτή τη φορά διαπίστωσε ότι και οι αδύναμοι δανειολήπτες έχουν δύναμη στα χέρια τους και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Και η δύναμη αυτή λέγεται Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία μπορεί να μας έχει συνηθίσει πολλές φορές στο σκληρό και αυστηρό της πρόσωπο, αλλά πολλές φορές αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί στο πλάι των αδύναμων, όταν βλέπει ότι αυτοί έχουν δίκιο και ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές εις βάρος τους. Για να αποφύγουν λοιπόν τα χειρότερα, τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς επέστρεψαν αμέσως τα χρήματα στο λογαριασμό του συνταξιούχου ο οποίος, μπορεί να έκανε μαύρο Πάσχα, αλλά, έστω και με καθυστέρηση, έζησε την Ανάσταση.
Αυτό πρέπει να γίνει μάθημα στις τράπεζες, αλλά και στους δανειολήπτες. Να μάθουν ότι δεν πρέπει να δέχονται αδιαμαρτύρητα την κάθε παράνομη ενέργεια των τραπεζών, ακόμα κι αν χρωστάνε στη τράπεζα. Να μάθουν ότι δεν έχουν δίκιο οι τράπεζες να εφαρμόζουν εκβιασμούς και αρπαγές εις βάρος τους. Και ότι υπάρχει δυνατότητα να αντιδράσουν και να τις σταματήσουν.
Αυτό το περιστατικό δικαίωσης του συνταξιούχου δίνει κι ένα μήνυμα στις τράπεζες. Ότι οι δανειολήπτες δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί στις ορέξεις τους και στις πρακτικές τους, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν οι παραδομένες ελληνικές κυβερνήσεις. Αν έχει μείνει κάτι στον Έλληνα δανειολήπτη, στον αδύναμο φορολογούμενο πολίτη, αυτό είναι η αξιοπρέπειά του. Κι αυτό καμιά τράπεζα δεν θα μπορέσει να του το στερήσει, όσο κι αν προσπαθήσει, όσες απειλές και εκβιασμούς κι αν κάνει. Μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να παραδίδονται από τη πρώτη στιγμή στους ισχυρούς. Αλλά οι Έλληνες πολίτες δεν παραδίδονται.