Εως 2,7 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι
Από 996 εκατ. ευρώ φέτος έως και 2,7 δισ. ευρώ το 2019, θα «χάσουν» οι συνταξιούχοι μέσω των περικοπών στις συντάξεις (συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ) και οι ασφαλισμένοι μέσω των αυξήσεων στις εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό.
Τον «λογαριασμό» περιλαμβάνει η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για περικοπές παροχών κοντά στο 30% κατά μέσο όρο και αυξήσεις εισφορών έως 300% από την 1/1/2017 (μετά τη σύνδεση του ύψους των εισφορών με το εισόδημα).
Οπως προκύπτει από το τελικό σχέδιο νόμου, το νέο Ασφαλιστικό θίγει, ανά ομάδα:
Από τους συνταξιούχους
Ολοι όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης (οι κύριες συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και με βάση το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά ενώ οι επικουρικές θα υπολογιστούν έως τις 31/12/2014 με 0,45% για κάθε χρόνο ενώ δεν θα έχουν καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης από 1/1/2015 ), οι «υψηλοσυνταξιούχοι» με μεικτή κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ (περίπου 1.810 ευρώ καθαρά) και, αν λαμβάνουν πολλές συντάξεις, άνω των 3.000 «καθαρά», συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ κατά μέσο όρο καθαρά προ φόρου (θα έχουν μειώσεις στις επικουρικές), συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ και χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν ΕΚΑΣ.
Από τους ασφαλισμένους
Υψηλότερες εισφορές (+1 ποσοστιαία μονάδα) θα καταβάλουν από φέτος εργοδότες και εργαζόμενοι για την επικουρική ασφάλιση, οι αγρότες (+42,7%) ενώ από την 1/1/2017 οι εισφορές για άλλους θα είναι διπλές (παράλληλα ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες) και για άλλους τριπλάσιες, εφόσον δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.
Σύγκρουση στη Βουλή
«Ο Ελ. Βενιζέλος από το 1932 ήθελε να υπάρχει ένα Ταμείο για όλους». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος απέρριψε, χθες, στη Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, τα αιτήματα των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων που ζήτησαν να μη συγχωνευτούν, από την 1/1/2017, τα Ταμεία τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και επέμεινε να ισχύσουν οι νέοι κανόνες για τις εισφορές και τις συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Ο,τι, δηλαδή, προβλέπει το νομοσχέδιο για το (συμφωνημένο με τους Θεσμούς) νέο Ασφαλιστικό που έγινε δεκτό επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, παρά την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλων των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων που επί τέσσερις και πλέον ώρες κατέθεταν τις αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι το νέο Ασφαλιστικό είναι «φορομπηχτικό», δεν προβλέπει ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών και για τον λόγο αυτό θα διευρύνει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, φέρνει μειώσεις στις νέες συντάξεις αλλά και σε καταβαλλόμενες. «Σε δύο τρία χρόνια θα συζητάμε για νέο Ασφαλιστικό και νέες περικοπές», προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων.
ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ
Με τις νέες ρυθμίσεις «κερδίζουν» οι χαμηλόμισθοι, το 87% – 90% των ασφαλισμένων μισθωτών με μισθό 1.000 ευρώ που θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους από την κύρια σύνταξη (εθνική + αναλογική) 85% στα 42 χρόνια ασφάλισης, ενώ το 90% των ήδη συνταξιούχων δεν θα έχει καμία μείωση στη σύνταξη, υποστήριξε ο Γ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η σύνδεση των ασφαλίστρων με το πραγματικό εισόδημα, ευνοεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ αλλά και τους επιστήμονες με
εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μετά τις εκπτώσεις που θα έχουν για τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος, απαντώντας στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρή που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «δημευτικού χαρακτήρα» τις επιβαρύνσεις των εισφορών για τους έχοντας… υψηλότερα εισοδήματα, δήλωσε ότι είναι συνειδητά «ταξικός αποστάτης» για τον επαγγελματικό του κλάδο…
Ο Γ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε, πάντως, να εξετάσει στο μέλλον (αφού τώρα δεν μπορεί να αλλάξει το νομοσχέδιο που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές) την πρόταση των δικηγόρων για την εθελοντική κατάργηση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ μέσω της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Παρά τη προδιαγραφόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου μετά το Πάσχα (η Επιτροπή της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, 5 Μαΐου και στη συνέχεια θα οριστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής) οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των επιστημόνων, των συνταξιούχων, των αξιωματικών, των αστυνομικών, των δημοσιογράφων κ.ά. δήλωσαν αντίθετοι σε όλες τις προωθούμενες ρυθμίσεις: «Αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα… χωριά σας.
Αν δεν το κάνετε, δεν θα μπορέσετε να πατήσετε», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Β. Μπούτας, «το να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σ. Κουτσουμπέλης, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γ. Αργείτης προέβλεψε ότι «η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα επιτείνει τη φτωχοποίηση συνταξιούχων».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία».
Τη διαφωνία του με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε και ο Τάσος Γιαννίτσης, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας, διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών» και ότι «θα έπρεπε να υπάρχει σύμπραξη περισσότερων πολιτικών δυνάμεων για κοινή δράση στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού».
Πηγή: Ημερησία