Δημόσιο: Πόσες προσλήψεις θα γίνουν μέχρι το 2018 – Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα
Σκληρά είναι τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές και για το Δημόσιο. Για τις προσλήψεις που μπορούν να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Οι δανειστές ζήτησαν να ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο, όχι μόνο για εφέτος, αλλά ως και το 2018.
Η κυβέρνηση ζητά από του χρόνου η αναλογία να αυξάνει ανά μια κάθε χρόνο: Δηλαδή μία ανά τέσσερις το ’17, ανά τρεις το ’18 και ανά δυό το ’19, για να ισοσκελιστεί το 2020. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται Υγεία και Παιδεία, όπου θα γίνουν εφέτος επιπλέον -έστω και περιορισμένες- προσλήψεις. Θα προσληφθούν επίσης κατ’ εξαίρεση 6.500 χιλιάδες επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, παρελθόντων ετών, ενώ θα επανέλθουν και 1. 500 απολυθέντες από το Δημόσιο, που δικαιώθηκαν δικαστικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα κλείσει στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και το 2017 θα ισχύει ο κανόνας 1 προς 4 και θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα για περίπου 6.500 από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έγιναν, ενώ από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (το 2015, 1.500 οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικά δεν θεωρούνται προσλήψεις).
Στην Υγεία οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Για παράδειγμα οι ώρες εργασίας αντί για 75 που δουλεύουν οι γιατροί πρέπει να είναι 45. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις, ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για Υγεία και Παιδεια.
«Πολλές φορές το ίδιο το Δημόσιο σε ένα τέτοιο πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορεί να παράξει έργο, το οποίο πολλές φορές πληρώνεται στους ιδιώτες με υψηλό κόστος για τον ελληνικό λαό χωρίς να έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Για τον τομέα της Παιδείας, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι υπάρχουν διαπιστωμένα κενά εκπαιδευτικών και θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις άμεσα.
Παράταση για το φθινόπωρο, από 1η Ιουλίου, πήρε η εξομοίωση των ειδικών μισθολογίων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν όμως για άμεση μείωση της δαπάνης για υπερωρίες και εκτός έδρας αμοιβές, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Τέλος, τα ειδικά Μισθολόγια πάνε στη δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών» σημείωσε κυβερνητική πηγή.