Η κάρτα του αγρότη περιλαμβάνει τους τευτλοπαραγωγούς?
Σε απόγνωση βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη και οι ίδιοι χωρίς δουλειά, στο ενδεχόμενο να κλείσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) μετά και την απόρριψη του επενδυτικού πλάνου από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία δεν ενέκρινε την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Η συγκεκριμένη τράπεζα εξέδωσε πρόσφατα την «Κάρτα Αγρότη», η οποία απευθύνεται σε αγρότες με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας. Άραγε ανάμεσα τους θα υπάρχουν οι τευτλοκαλλιεργητές η και αυτός ο παραγωγικός τομέας θα μείνει ορφανός και τα προϊόντα της παραγωγής θα σαπίσουν σε αποθήκες?
Η επιβίωση της ΕΒΖ κρίνεται για επτά εκατομμύρια ευρώ ενώ αύριο είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της τράπεζας η οποία θα λάβει απόφαση για την τύχη της βιομηχανίας και παράλληλα των εργαζόμενων.
Η ΕΒΖ και η τράπεζα Πειραιώς έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει σε ένα ιδιαίτερα επώδυνο σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει περικοπές μισθών άνω του 30-40% και πώληση παραγωγικών και μη εγκαταστάσεων της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων και των δύο θυγατρικών στη Σερβία, η τελική συμφωνία μπλοκάρει στα χρήματα που ζητείται να αποδεσμεύσει άμεσα η πιστώτρια τράπεζα, ενώ γίνεται και παζάρι για να αυξηθεί η χρηματοδότηση σε σχέση με τα χρήματα που προσφέρει συνολικά η Πειραιώς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του carital.gr, ενώ στην πρόταση χρηματοδότησης η ΕΒΖ ζητά άμεσα περίπου 15 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει τα περσινά χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς (8 εκατ. ευρώ) και να ενισχυθεί με κεφάλαια κίνησης, η τράπεζα δέχεται να καταβάλει άμεσα περίπου 5 εκατ. ευρώ και αντιπροτείνει να εκταμιεύει σταδιακά άλλα 7 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου ανάλογα με το πότε θα επιτυγχάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτήσει από την ΕΒΖ. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά περίπου 3 εκατ. ευρώ στο ύψος της χρηματοδότησης που χρειάζεται η εταιρεία, αλλά το σημαντικότερο είναι ο χρόνος εκταμίευσης των χρημάτων και ειδικότερα του σκέλους των 7 εκατ. ευρώ.
Στελέχη που γνωρίζουν την κατάσταση της ΕΒΖ πάντως υποστηρίζουν ότι αν η εταιρεία δεν λάβει άμεσα το σύνολο των κεφαλαίων, δεν έχει προοπτικές επιβίωσης και είναι θέμα χρόνου να οδεύσει πλέον στον έλεγχο της Πειραιώς.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επανέρχεται το ενδιαφέρον βραζιλιάνικου ομίλου για συνεργασία με την ΕΒΖ – κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στη βόρεια Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι.