Ασθενής αντίσταση Σταθάκη στα «κόκκινα» δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όσο και να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στη διαπραγμάτευσή του με τους δανειστές, δεν μπορεί να πείσει κανέναν πλέον για το ότι προσπαθεί να προστατεύσει τους Έλληνες δανειολήπτες. Μπορεί η χθεσινή διαπραγμάτευση να διακόπηκε τεχνηέντως για να συνεχιστεί αύριο, αλλά κανένας Έλληνας δεν πείθεται πλέον για τις διαθέσεις του υπουργού Οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, όσον αφορά στα σχέδιά τους για τα «κόκκινα» δάνεια. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε από πολύ νωρίς τις διαθέσεις της και τα σχέδιά της όσον αφορά στη προστασία της κύριας κατοικίας. Άλλαξε το νόμο Κατσέλη που έδινε προστασία στους δανειολήπτες και τον αντικατέστησε με ένα έκτρωμα, το νέο νόμο Κατσέλη, που αφήνει απροστάτευτους απέναντι στις τράπεζες τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των δανειοληπτών. Παρέδωσε κάθε εξουσία στις τράπεζες, οι οποίες χορηγούν κατά το δοκούν το πιστοποιητικό του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη, με απειλές και εκβιασμούς εις βάρος των δανειοληπτών, χρησιμοποιώντας το μπαμπούλα των πλειστηριασμών σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν δεχτεί τη ρύθμιση που του προτείνει η τράπεζα. Δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα και την εξουσία να προτείνουν λύσεις δυσβάσταχτες για τους δανειολήπτες με το να απαιτούν δόσεις στο ύψος των 2/3 του συνολικού μηνιαίου εισοδήματος των δανειοληπτών, και πάλι με την απειλή των πλειστηριασμών. Έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κόκκινο χαλί στα distress funds και τους άνοιξε διάπλατα τη πόρτα για να μπουν στην ελληνική αγορά και να αρπάξουν σε τιμή ευκαιρίας τα ακίνητα των δανειοληπτών, αγοράζοντας πάμφθηνα τα «κόκκινα» δάνειά τους από τις τράπεζες, για να πουλήσουν μετά αυτά τα ακίνητα σε πολύ υψηλότερη τιμή και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των δανειοληπτών, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Γιατί αυτοί είναι που τα κοράκια των distress funds θα πετάξουν στο δρόμο για να τους αρπάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις που έβαλαν υποθήκη για να πάρουν δάνεια. Δεν πρόκειται για μεγαλοκαρχαρίες που, ενώ έχουν να πληρώσουν, δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους που βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και με χαμηλό εισόδημα, να προσπαθούν να επιβιώσουν, να ζήσουν την οικογένειά τους και τα παιδιά τους και παράλληλα να σώσουν το σπίτι τους για να μην βρεθούν στο δρόμο.

Οι δανειστές το έχουν ξεκαθαρίσει στη κυβέρνηση ότι θέλουν άμεσα τη πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων στα distress funds. Και, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν, τόσο ο κ.Σταθάκης, όσο κα η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να προστατέψουν τους δανειολήπτες. Γιατί οι δανειστές συναρτούν άμεσα τη συμφωνία στη διαπραγμάτευση με την πολυπόθητη αξιολόγηση που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να έχουν να πουν, λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, που μάλλον είναι πολύ κοντά, ότι κατάφεραν να επιμηκύνουν το χρέος και να μειώσουν τις δόσεις, ώστε να περισσέψουν χρήματα για να διατεθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι δανειστές επιθυμούν επίσης και έχουν καταστήσει σαφές, ότι απαιτούν να ιδρυθεί άμεσα το Υπερταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Στο οποίο θα καταλήξουν και οι περιουσίες των τραπεζών. Δηλαδή, όλα τα ενυπόθηκα ακίνητα για τα οποία οι τράπεζες έχουν δώσει δάνεια και η κυριότητα ανήκει σε αυτές. Σπίτια, ακίνητα και επιχειρήσεις που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια θα καταλήξουν σε αυτό το Υπερταμείο. Και όσα τέτοια «κόκκινα» δεν πούλησαν οι τράπεζες, η δεν πουλήσουν μέχρι την ίδρυση του Υπερταμείου, θα τα ξεπουλήσει το ίδιο το Υπερταμείο σε τιμή ευκαιρίας στον πρώτο επιλαχόντα.

Το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο, όπως διαβάζουμε, μεταξύ κουαρτέτου δανειστών και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Αλλά η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αύριο. «Μάλλον θα βρούμε λύση για την πρώτη κατοικία», είπε ο Γιώργος Σταθάκης μετά από τη συνάντηση, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα είναι 3 τα χρόνια της εξαίρεσης, ούτε το αν θα μπουν κριτήρια ή όχι. Την ίδια στιγμή, μεγάλη παραμένει η απόσταση στα υπόλοιπα «κόκκινα» δάνεια, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά, ενώ, όσον αφορά στην αγορά και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο κ.Σταθάκης διευκρίνισε ότι η διαχείρισή τους θα γίνεται μόνο από εταιρείες που έχουν ή θα έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, η όποια προστασία των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με τη πρώτη κατοικία θα ισχύσει το πολύ για 3 χρόνια και μετά θα ακολουθήσει το ξεπούλημά τους. Ενώ δεν αποκλείεται καθόλου μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια να καταλήξουν μαζικά στα νύχια των distress funds. Τα οποία, έχουν ήδη ανοίξει παραρτήματα στην Ελλάδα και απλά περιμένουν ακίνητα και επιχειρήσεις να ρίχνονται προς το μέρος τους, βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις τους.