Χωρίς τεκμήρια τα χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση

pinakas-ellada-forolofia-asfalistiko

Απόλυτη προστασία από τα τεκμήρια θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, καθώς και οι άνεργοι που παρακολούθησαν επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης λαμβάνοντας πολύ μικρά ποσά αμοιβών και κινδύνευαν να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%.

Με τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προβλέπεται ότι εισοδήματα τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

Με άλλη διάταξη, καθιερώνεται η πλήρης φορολογική εξομοίωση των ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης με τους έγγαμους συζύγους. Ανοιχτά παραμένουν ακόμη το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την εξόφλησή του σε 7 μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίων δόσεων και ο χρόνος που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη που θα υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις.

Με τη χθεσινή τροπολογία:

1. Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, καθώς και οι άνεργοι που παρακολούθησαν το 2015 επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης θα απαλλαγούν από την υπέρμετρη φορολόγηση με βάση την κλίμακα φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό θα συμβεί επειδή θα ισχύσουν και για το φορολογικό έτος 2015, δηλαδή και για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 οι οποίες προβλέπουν ότι:

Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, τότε, εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, τότε μόνο το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26% και με προκαταβολή φόρου εισοδήματος 75% επί του κύριου φόρου.

2. Τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε ετεροφυλοι είτε ομόφυλοι σύντροφοι, μπορούν από φέτος να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους εγγάμους, δηλαδή από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους ενός θα μπορούν να καλυφθούν τεκμήρια του άλλου, ενώ οι εκπτώσεις φόρου του ενός θα μπορούν, εφόσον πλεονάζουν, να μεταφερθούν και στον άλλον. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι όποιος εκ των δύο συντρόφων δηλώνεται με αυτή την ιδιότητα. Ο οριζόμενος ως «υπόχρεος» είναι υπεύθυνος για τη δήλωση των εισοδημάτων και του άλλου συντρόφου.

Χωριστή φορολογική δήλωση επιτρέπεται να υποβληθεί μόνο εφόσον:

• Έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το βάρος της απόδειξης για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης φέρει ο φορολογούμενος.

• Ο ένας εκ των δύο συντρόφων είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

• Ένας στους δυο φορολογούμενους χρωστά στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς την εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο έφθασαν τα 4.305.153 άτομα την 1η Ιανουαρίου 2016. Δηλαδή ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών ανήλθε στις 18 Φεβρουάριου 2016 στα 87 δισ. ευρώ από 86,298 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015. Από τα 87 δισ. ευρώ τα 30 δισ. ευρώ είναι ανείσπρακτα πρόστιμα του ΚΒΣ που επιβλήθηκαν μετά από την διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ΓΓΔΕ, από το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα 51,647 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 60% είναι χρέη που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από την 1η -1-2011 έως την 1η-1-2016. Επιπλέον, μόνο τα 10,133 δισ. ευρώ ή ποσοστό 11,7% θεωρούνται ουσιαστικά ως «εισπράξιμα».

Από τους οφειλέτες:

• 3.653.194 χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.

• 203.285 χρωστούν ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

• 194.852 χρωστούν από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

• 114.022 οφείλουν ποσά από 10.001 έως 20.000 ευρώ.

Προστασία

Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, καθώς και οι άνεργοι που παρακολούθησαν το 2015 επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης θα απαλλαγούν από την υπέρμετρη φορολόγηση με βάση την κλίμακα φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών.

Αφορολόγητο

Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, τότε, εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα, το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία