Και τα «πράσινα» δάνεια στα distress funds
Μέχρι και τα λεγόμενα «πράσινα» δάνεια, αυτά δηλαδή που εξυπηρετούνται από τους δανειολήπτες, μπαίνουν μέσα στο στόχαστρο των δανειστών. Αιτία, το Υπερταμείο των 50 δις που οι δανειστές θέλουν να γίνει οπωσδήποτε και να έχει αυτό ακριβώς το χρηματικό ποσό.
Οι αποκρατικοποιήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια είναι τα αγκάθια της σημερινής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Και κύριο θέμα των δανειστών είναι η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο αποτελεί και προαπαιτούμενο για την πολυπόθητη από τη κυβέρνηση αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή όμως οι δανειστές θέτουν και θέμα πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων. Κι αυτό δείχνει λογικό για όλους αυτούς που ανησυχούν μόνο για τη κατάσταση των τραπεζών και αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση των δανειοληπτών. Γιατί, όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή της πραγματικής τους αξίας, τουλάχιστον στο 10% της τιμής τους, και τα έσοδα που θα αποκομίσουν δείχνουν ότι θα είναι πολύ λιγότερα από όσα υπολόγιζαν ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες στα ταμεία τους. Έτσι λοιπόν η καταιγίδα που έρχεται στους δανειολήπτες θα πάρει, όπως όλα δείχνουν, και ένα μέρος των ήδη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς φυσικά οι δανειολήπτες να μπορέσουν να αντιδράσουν.
Από κει και πέρα, το Υπερταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, θέλει – φυσικά – ακίνητα, ώστε να μπορέσουν να πιάσουν τον στόχο των 50 δις, όπως έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Γι αυτό και, όποιο ακίνητο παραμείνει στη περιουσία των τραπεζών – και σ’αυτό υπολογίζονται φυσικά και τα υποθηκευμένα ακίνητα που συνδέονται με δάνεια – θα καταλήξουν σε αυτό ακριβώς το Υπερταμείο. Γι αυτό οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα «κόκκινα» δάνεια και να τα πουλήσουν όσο – όσο στους δανειστές.
Άλλωστε, οι ίδιοι οι δανειστές δεν έκρυψαν ποτέ τους ότι «κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται η συζήτηση σήμερα για το νέο υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα αποτελέσουν «εγγύηση» –πέραν των νέων μέτρων λιτότητας- ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ίδιο βέβαια επιδιώκει και η κυβέρνηση που θέλει να τελειώνει με το αγκάθι των «κόκκινων» δανείων για να προχωρήσει η συζήτηση για τη πολυπόθητη αξιολόγηση, ώστε να παρουσιάσει κάτι θετικό στους Έλληνες πολίτες. Γιατί η αξιολόγηση έγινε κάτι σαν το «φώς στο τούνελ» που περιμέναμε επί τόσα χρόνια να φανεί, αλλά επί χρόνια δεν βγαίναμε από το τούνελ στο οποίο μας είχαν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η σημερνή κυβέρνηση λοιπόν κάνει ότι μπορεί για να φύγουν από τη μέση τα αγκάθια και να προχωρήσει η αξιολόγηση, την οποία περιμένει ως μάνα εξ ουρανού για να μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία, το οποίο όμως η ίδια έφερε καθώς, από το σκίσιμο των μνημονίων και το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που υποσχέθηκε, και νέο σκληρότερο μνημόνιο έφερε, αλλά και άνοιξε το δρόμο για να αρπάξουν οι τράπεζες και τα ξένα funds τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών.
Όπως διαβάζουμε λοιπόν, στα «χαρτιά», η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας που συζητείται σήμερα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Το Βερολίνο και οι δανειστές φροντίζουν να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι εκτός από αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, το δημόσιο πρέπει να κάνει άλματα στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Και τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών θα συμπεριληφθούν στο Υπερταμείο και θα «αξιοποιηθούν» κατά το δοκούν. Δηλαδή, ως δημόσια περιουσία πλέον, θα πωλούνται στους ξένους «επενδυτές» που θα μπορούν να πετούν τον κόσμο στο δρόμο για να πουλήσουν τις κύριες κατοικίες τους.