Χωρίς συμφωνία το «ευρω-τουρκικό παζάρι»

Έπειτα από μια δραματική και μαραθώνια συνεδρίαση οι «28» ανέβαλαν τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Προηγουμένως ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε καταθέσει νέες προτάσεις, καταλαμβάνοντας εξαπίνης ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες.

ΦΩΤΟ: DPA/ O.HOSLET/ POOL

ΦΩΤΟ: DPA/ O.HOSLET/ POOL

Μέχρι την επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου απομένει ακόμη δουλειά για μια οριστική συμφωνία, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της 12ωρης συνόδου.

Αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετείχε και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου δράσης προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Ο τούρκος πρωθυπουργός αιφνιδίασε με νέες προτάσεις, οι οποίες βρήκαν πολλούς ευρωπαίους ηγέτες απροετοίμαστους.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τελικώς θα πετύχουμε», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξημερώματα Τρίτης, σχολιάζοντας με προφανώς αισιόδοξη διάθεση ότι «οι ημέρες της παράτυπης μετανάστευσης τελείωσαν».

Εμφανώς πιο συγκρατημένος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι απλώς ένα βήμα προς τα εμπρός και θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα, υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Οι σημερινές εικόνες από την Ειδομένη, από τα βόρεια σύνορά μας, είναι τραγικές».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την επαναπροώθηση όλων των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, με το σχετικό κόστος να βαραίνει την ευρωπαϊκή πλευρά. Από την άλλη, για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο από την Τουρκία. Ασαφές παραμένει ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τελικά να υποδεχθούν τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα ζητά διπλασιασμό της υποσχεθείσας οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία, από τρία σε έξι δις ευρώ. Η σύνοδος δεν έδωσε σαφή απάντηση στο εν λόγω τουρκικό αίτημα. Στην τελική διακήρυξη γίνεται απλώς λόγος για επιπρόσθετους οικονομικούς πόρους.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε επιτάχυνση της εφαρμογής της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τούρκους υπηκόους το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 αλλά και «συζήτηση» για άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία.

Άγκελα Μέρκελ: «Δεν τίθεται θέμα ένταξης»

Σε έναν θετικό ενδιάμεσο απολογισμό προχώρησε η γερμανίδα καγκελάριος. Πολλοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο, σχολίασε η Άγκελα Μέρκελ. Σε ερώτηση εάν θα προτιμούσε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο προοίμιο των τριών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων της ερχόμενης Κυριακής, η καγκελάριος απάντησε ότι οι εξελίξεις δεν λαμβάνουν υπόψη «εθνικά πολιτικά ραντεβού».

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα έχουν ανοιχτή έκβαση. «Στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα ένταξης», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια θέση του κόμματός της.

Για ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα στο δρόμο προς την οριστική λύση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας. «Και για την Τουρκία δεν θα γίνουν τώρα πραγματικότητα όλα τα όνειρα».

Πηγή: Deutsche Welle