Τουρκικές δεσμεύσεις έναντι ευρωπαϊκών παραχωρήσεων
Την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα αναμένεται να αποφασίσουν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το σημαντικότερο στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι η δέσμευση της Άγκυρας ότι θα παραλαμβάνει όλους τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια. Η Τουρκία δεσμεύεται επίσης σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, το Frontex και τη νατοϊκή ναυτική δύναμη για τη φύλαξη των συνόρων και την αντιμετώπιση των διακινητών.
Οι Ευρωπαίοι θα δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος της, ενώ θα δεσμευθούν σε έναν οδικό χάρτη για την κατάργηση μέχρι το τέλος του έτους της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Η ΕΕ θα επιταχύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ ορισμένα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να πάρουν σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται εντός της τουρκικής επικράτειας.
Ελληνικό αίτημα για άμεση οικονομική στήριξη
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν μεταξύ τους, ενώ ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το κλείσιμο του λεγόμενου διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων.
Η θέση της Ελλάδας για το θέμα αυτό είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας και των χωρών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, θα μπορούσε να δεχθεί το κλείσιμο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από μια ισχυρή δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των 160.000 προσφύγων από την χώρα μας και την Ιταλία.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει επίσης να περάσει ένα σαφές μήνυμα προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να μην διακινδυνεύουν πλέον τις ζωές του στο Αιγαίο με δεδομένο ότι ο διάδρομος των Βαλκανίων πρόκειται να κλείσει.
Θα ζητήσει επίσης την άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων από τα τουρκικά παράλια εισέρχονται στην Ελλάδα και δεν δικαιούνται ασύλου.
Τέλος, η Ελλάδα ζητάει άμεση οικονομική στήριξη γιατί σηκώνει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνατότητές της. Ήδη στο τραπέζι θα βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν για χορήγηση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τη στέγαση και σίτιση προσφύγων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για την Ελλάδα.
Πηγη: Deutsche Welle