Ελλάς – Γερμανία… συμμαχία για το Προσφυγικό

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Γερμανία και η Ελλάδα βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά η προσφυγική κρίση της Ευρώπης τις αναγκάζει να σχηματίσουν μια τακτική συμμαχία.

Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε για μήνες να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα διάσωσης και τη μεταναστευτική κρίση ως ξεχωριστά ζητήματα, αλλά το Βερολίνο έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και στα δύο.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, καταλαβαίνει ότι η συνεργασία με τη Γερμανία είναι κρίσιμη για να αποτραπεί η απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να λάβει την επόμενη δόση.

Το Βερολίνο προσπαθεί ακόμα να πιέσει για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση. Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία για να μειώσει την εισροή αιτούντων άσυλο στα κράτη της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο της Ε.Ε. που εγκρίθηκε στο τέλος του 2015 για την κατανομή των προσφύγων.

Η Ελλάδα αποτελεί «κλειδί» και για τους δύο στόχους. Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να γίνει πιο αποτελεσματική στην υποδοχή και στην ταυτοποίηση όσων δικαιούνται άσυλο, ώστε οι προσπάθειες ανακατανομής να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Το Βερολίνο έχει επίσης ανάγκη η Αθήνα να συνεργαστεί με την Άγκυρα στο σχέδιο για τον συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τις επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων.

Επιπρόσθετα, η Γερμανία είναι ανήσυχη για τον πολλαπλασιασμό των μονομερών και περιφερειακών κινήσεων στην Ευρώπη. Η προσφυγική κρίση έχει κάνει χειρότερο τον πολιτικό κατακερματισμό της Ευρώπης και ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός χωρών, κυρίως όσες βρίσκονται πάνω στη βαλκανική δίοδο των προσφυγικών ροών που συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία, τάσσονται υπέρ της επανεισαγωγής των συνοριακών ελέγχων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φοβάται ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες χάνουν τον έλεγχο των πολιτικών διεργασιών στην Ευρώπη. Το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης που ορίζει η συνθήκη του Σένγκεν μπορεί να πλήξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες αυξάνοντας μεταξύ άλλων το μεταφορικό κόστος.

Το κλείσιμο των συνόρων θα είχε πολύ σοβαρές πολιτικές συνέπειες, καθώς οι χώρες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν και άλλες πτυχές της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο μέλλον. Η Μέρκελ ανησυχεί επίσης ότι το τρέχον κλίμα στην Ευρώπη θα είχε μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς ενισχύονται τα ξενοφοβικά κόμματα.

Αυτό εξηγεί γιατί η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την Ελλάδα και στα δύο ζητήματα. Ορισμένοι ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια.