Έλληνες για εκπαίδευση στη Θουριγγία
Συνάντηση του έλληνα υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τον πρωθυπουργό της Θουριγγίας Μπ. Ράμελο για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Στόχος η ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε Ελλάδα και Γερμανία.
Παρουσία του Μπόντο Ράμελο, πρωθυπουργού του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας από το κόμμα «Η Αριστερά» και του έλληνα υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου υπογράφηκε την Παρασκευή στην Ερφούρτη «Μνημόνιο Συνεννόησης» για τη συνεργασία μεταξύ Θουριγγίας και Ελλάδας. Σκοπός της συνεργασίας είναι η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, η επαγγελματική εκπαίδευση νεαρών Ελλήνων αλλά και η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού στη Γερμανία.
Αμοιβαία οφέλη
Ήδη τον περασμένο Ιούλιο ο Μπόντο Ράμελο είχε εκφράσει την πρόθεσή του για συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εργασίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας του τότε ήταν η εκπαίδευση νεαρών Ελλήνων στη Θουριγγία σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την περίθαλψη ηλικιωμένων. Με αυτόν τον τρόπο η Θουριγγία θα αποκτούσε εκπαιδευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό σε αυτό τον τομέα. Ήδη από τότε ο κ. Ράμελο είχε δηλώσει ότι ένας δεύτερος στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να ανοίξουν επαγγελματικές προοπτικές σε νέους έλληνες που πλήττονται από την ανεργία. Στο «Μνημόνιο Συνεννόησης» που υπέγραψαν την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας της Θουριγγίας Χάικε Βέρνερ και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη αναφέρεται ότι στόχος της συνεργασίας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους στην Ελλάδα. Η Θουριγγία προτίθεται να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης την Ελλάδα. Ενώ σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ιδιαίτερη σημασία έχει η μετεκπαίδευση ελλήνων δασκάλων και εκπαιδευτών στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε το Σάββατο στο Βερολίνο «έχουμε ανάγκη από αυτή την τεχνογνωσία.»
Διαφορετικά μοντέλα
Αναφορικά με τους νέους που έχουν την πρόθεση να μάθουν ένα νέο επάγγελμα, οι επιχειρήσεις και τα επαγγελματικά κέντρα της Θουριγγίας θα μπορούσαν να τους εκπαιδεύσουν, τόσο στη Γερμανία όσο και άμεσα στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο κ. Ράμελο οι ‘Ελληνες θα μπορούν να εκπαιδευτούν στη Θουριγγία σε όλα τα επαγγέλματα του γερμανικού δυαδικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι το γερμανικό μοντέλο διαφέρει από το ελληνικό, θα πρέπει η συγκεκριμένη μορφή της συνεργασίας στην Ελλάδα να συγκεκριμενοποιηθεί. Ήδη λειτουργεί στην Κρήτη ένα ετήσιο πρόγραμμα πρακτικής επαγγελματικής κατάρτισης για νέους μιας εταιρείας τεχνολογικών εφαρμογών ηλιακής ενέργειας από τη Νότια Θουριγγία.
Αν και ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει «οπαδός» του γερμανικού δυαδικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης, θεωρεί ότι για πολλούς λόγους η εφαρμογή του στην Ελλάδα θα είναι δύσκολη. Στη Γερμανία για παράδειγμα δεν υπάρχει η απαξίωση των μη ακαδημαϊκών επαγγελμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα της αναγνώρισης που χαίρουν τα χειρωνακτικά επαγγέλματα στη Γερμανία είναι ότι η πλειοψηφία των νέων επιλέγει τη δυαδική εκπαίδευση. Έπειτα, υπάρχει μια θεσμοθετημένη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και του κράτους για το ποια επαγγέλματα έχει ανάγκη η οικονομία, ποιες θα είναι οι πρακτικές ικανότητες που θα πρέπει να αποκτήσουν οι μαθητευόμενοι στις επιχειρήσεις, ποιο θα είναι το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης στα κρατικά επαγγελματικά σχολεία, τα οποία επισκέπτονται νέοι δύο ημέρες της εβδομάδα. Επίσης, οι επιχειρήσεις πληρώνουν μηνιαίες αποδοχές και ασφάλιση για τους μαθητευόμενους, οι οποίοι σαφώς δεν αντικαθιστούν τους «κανονικούς» εργαζόμενους.
Αυτό ακριβώς το φαινόμενο καταγγέλλουν τα ελληνικά συνδικάτα και αυτός είναι ο λόγος που εκφράζονται αρνητικά απέναντι στην επαγγελματική εκπαίδευση που είναι ενταγμένη στις επιχειρήσεις. Ας σημειωθεί ότι στην ελληνική αποστολή στη Θουριγγία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με στόχο να ενημερωθούν.
Πηγή:Deutsche Welle