Εξετάζεται η υιοθέτηση του ευρώ από τους Τουρκοκύπριους εφόσον λυθεί το Κυπριακό

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την προοπτική υιοθέτησης του ευρώ από τους Τουρκοκύπριους από την πρώτη ημέρα της λύσης του Κυπριακού, συζήτησαν σε κοινή συνάντηση εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους διαπραγματευτές.

Η συνάντηση που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής πλευράς για υιοθέτηση του ευρώ, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταφέρει στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας την Ομάδα Δράσης για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η Ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 και από το 2014 υπαγόταν στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, θα συντονίζει, υπό τις απευθείας πλέον οδηγίες του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλες τις προσπάθειες της Επιτροπής για την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για εναρμόνιση της με το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο της διευκόλυνση της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου.

Στο μεταξύ, στην αξίωση της Άγκυρας για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών που θα διευκολύνουν την «νομιμοποίηση» μέχρι και 30.000 εποίκων, που ζουν στα κατεχόμενα, φαίνεται να συμμορφώνεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε την μείωση του ποσού που καταβάλλεται για την απόκτηση της «λευκής ταυτότητας», δικαιούχοι της οποίας είναι ξένοι υπήκοοι που ζουν μόνιμα στα κατεχόμενα.

Το Κυπριακό στη συνάντηση Αναστασιάδη – Μέρκελ

Ανάλυση της πορείας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έκανε στην καγκελάριο της Γερμανίας , ‘Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Μέρκελ έγινε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες και η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Στόχος, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι να διαπιστωθεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, «το οποίο δεν θα αφήνει κενά ή τις όποιες εποικοδομητικές ή μη ασάφειες».

Πηγή: ΑΜΠΕ